Bara i vatten eller med substrat
I en del hydroponiska system odlar man direkt i vatten eller åtminstone utan något substrat. Tillväxten tenderar att vara något snabbare i substratlösa system men dessa är också lite mer känsliga. Till skillnad från jord är substrat, som lecakulor, väldigt lätta att återanvända. Desinficera dem genom att hälla kokande vatten över dem och börja om, väldigt smidigt.
Jag brukar skilja mellan det jag kallar för aktiva och passiva odlingssystem. Ett aktivt system har en syre- eller cirkulationspump kopplat till sig. Ett passivt system klarar sig helt utan detta och använder istället kapillärkraft och gravitation.
Självbevattnande
De flesta glömmer att vattna. Ett bra odlingssystem förser växterna med vatten utan att de får syrebrist. Ett ordentligt vattenmagasin är viktigt, annars får du ändå gå och fylla på hela tiden. För lite vatten i förhållande till rötter leder ofta till obalans med näringsbrister som påföljd. Minst nio liter rekommenderas, men det beror förstås också på vad du odlar – ju mer blad desto större avdunstning.
Anpassat efter vad du odlar
Ett odlingssystem för tomat och gurka ser ofta väldigt annorlunda ut än det gör för sallat. Att blanda växter med väldigt olika växtsätt i samma system ger sällan bra resultat. När den större växten har vuxit till sig, så kommer den att konsummera mer näring/vatten och skugga bladen för de mindre växterna.

Recirkulerande
Genom att återanvända vattnet och näringen i ett recirkulerande system så sparar du pengar och gör samtidigt miljön en tjänst. Enda nackdelen är att olika näringsämnen tas upp olika fort, vilket med tiden kan leda till obalans, inte minst om man odlar fruktsättande växter. Att dosera försiktigt och låta växterna ”dricka” ordentligt förebygger detta.
Lätt att underhålla
Det ska vara enkelt att fylla på vatten och näring samt att kunna kontrollera detta. Alla mekaniska delar kommer tyvärr att gå sönder med tiden. Att köpa pumpar och utrustning från en svensk återförsäljare kan spara dig mycket huvudvärk om något går sönder i förtid.
Estetiskt och säkert
Att använda bra växtmaterial som inte ger ifrån sig något som kan påverka din odling är viktigt. Att upplägget ser tilltalande ut kan också avgöra om resten av familjen tycker det är värt att ha det aktivt under någon längre tid.
Prisvärt
Det är lätt att hydroponisk odling blir en prylhysterisk materialhobby med stora inköpskostnader. Hur mycket du väljer att lägga på din hobby är förstås upp till dig, men ett tips är att börja enkelt och skala upp successivt. Du behöver inte alla avancerade mätinstrument eller specialnäringar. Det enda du inte ska vara dumsnål med är belysning. Om du vill odla året om så kommer du att behöva en bra tillskottsbelysning. Mer om det i kapitlet om växtbelysning.
Film: Så bygger du ett ebb och flod-system.
Film: Förening tog fram startpaket för nybörjare
Läs mer: Aquaponik – fisk och växter i symbios för framtidens stadsodling
Läs mer: Allt om hydroponik på föreningen Hemmaodlats hemsida.