- ANNONS -

Bara i vatten eller med substrat

I en del hydroponiska system odlar man direkt i vatten eller åtminstone utan något substrat. Tillväxten tenderar att vara något snabbare i substratlösa system men dessa är också lite mer känsliga. Till skillnad från jord är substrat, som lecakulor, väldigt lätta att återanvända. Desinficera dem genom att hälla kokande vatten över dem och börja om, väldigt smidigt.

Passivt/aktivt

Jag brukar skilja mellan det jag kallar för aktiva och passiva odlingssystem. Ett aktivt system har en syre- eller cirkulationspump kopplat till sig. Ett passivt system klarar sig helt utan detta och använder istället kapillärkraft och gravitation.

Självbevattnande

De flesta glömmer att vattna. Ett bra odlingssystem förser växterna med vatten utan att de får syrebrist. Ett ordentligt vattenmagasin är viktigt, annars får du ändå gå och fylla på hela tiden. För lite vatten i förhållande till rötter leder ofta till obalans med näringsbrister som påföljd. Minst nio liter rekommenderas, men det beror förstås också på vad du odlar – ju mer blad desto större avdunstning.

Anpassat efter vad du odlar

Ett odlingssystem för tomat och gurka ser ofta väldigt annorlunda ut än det gör för sallat. Att blanda växter med väldigt olika växtsätt i samma system ger sällan bra resultat. När den större växten har vuxit till sig, så kommer den att konsummera mer näring/vatten och skugga bladen för de mindre växterna.

Desinficera lecakulorna genom att hälla kokande vatten över dem. Foto: Niklas Hjelm

Recirkulerande

Genom att återanvända vattnet och näringen i ett recirkulerande system så sparar du pengar och gör samtidigt miljön en tjänst. Enda nackdelen är att olika näringsämnen tas upp olika fort, vilket med tiden kan leda till obalans, inte minst om man odlar fruktsättande växter. Att dosera försiktigt och låta växterna ”dricka” ordentligt förebygger detta.

Lätt att underhålla

Det ska vara enkelt att fylla på vatten och näring samt att kunna kontrollera detta. Alla mekaniska delar kommer tyvärr att gå sönder med tiden. Att köpa pumpar och utrustning från en svensk återförsäljare kan spara dig mycket huvudvärk om något går sönder i förtid.

Estetiskt och säkert

Att använda bra växtmaterial som inte ger ifrån sig något som kan påverka din odling är viktigt. Att upplägget ser tilltalande ut kan också avgöra om resten av familjen tycker det är värt att ha det aktivt under någon längre tid.

Prisvärt

Det är lätt att hydroponisk odling blir en prylhysterisk materialhobby med stora inköpskostnader. Hur mycket du väljer att lägga på din hobby är förstås upp till dig, men ett tips är att börja enkelt och skala upp successivt. Du behöver inte alla avancerade mätinstrument eller specialnäringar. Det enda du inte ska vara dumsnål med är belysning. Om du vill odla året om så kommer du att behöva en bra tillskottsbelysning. Mer om det i kapitlet om växtbelysning.

Film: Så bygger du ett ebb och flod-system.

Film: Förening tog fram startpaket för nybörjare

Läs mer: Aquaponik – fisk och växter i symbios för framtidens stadsodling

Läs mer: Allt om hydroponik på föreningen Hemmaodlats hemsida.

Ordförande och utbildningsansvarig på Hemmaodlat. Niklas är ständigt nyfiken och försöker alltid hitta nya sätt att inspirera så många som möjligt att odla någonting ätbart hemma. Han tror mycket på vikten av att testa nya lösningar och är aldrig sen att omvärdera sin åsikt om någon kan visa ett bättre sätt. Var med och startade det första urbana akvaponiska andelsjordbruket i Sverige. Har skrivit flertalet artiklar om ämnet hydro- och akvaponik och jobbar just nu på en bok inom ämnet ”Hydrokultur” som kommer att publiceras i slutet av 2018. Älskar att odla allt som är ätbart året om. Niklas Hjelm skriver återkommande i Natur & Trädgård under vinjetten ”I fönsterkarmen”. Läs mer om hydroponik på: www.hemmaodlat.se