På djupet om biokol i trädgårdar

Svart jord i lager. I gränsen mellan alven och odlingsjorden syns gropar efter spadstick. Foto: Karin Lindeblad, Arkeologerna

Kunskapen om att kol kan binda viktiga näringsämnen till jorden som påverkar växternas utveckling är inte ny. Följ med genom historien – den svarta jorden talar till oss genom arkeologin och årtusendena.

För att få full tillgång till den här artikeln behöver du en prenumeration. Om du redan har en så behöver du logga in, annars kan du bli prenumerant här.
Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Maria Flinck

Maria Flinck är fil kand i etnologi och konstvetenskap. Har sedan 1990 forskat och skrivit om trädgårdshistoria, samt arbetat som trädgårdsantikvarie med att bevara historiska trädgårdar. Under 25 år har Maria Flinck undrsökt cirka 250 trädgårdar av alla slag för att sammanställa historik, vårdprogram och åtgärdsförslag. Hennes mest kända böcker är Tusen år i trädgården. Från sörmländska herrgårdar och bakgårdar. (1994), belönades med Augustpriset 1995 som årets bästa fackbok, och Historiska trädgårdar. Att bevara ett föränderligt kulturarv. (2013), fick heders­omnämnande i Gartnersällskapets urval av årets trädgårdsbok 2014. Maria Flinck blev utnämnd till filosofie hedersdoktor vid Göteborgs universitet 2020 för att ha etablerat yrket trädgårdsantikvarie och för att ha stärkt forskningen i kulturvård genom sina insatser och prisbelönta författarskap.

Mer läsning:

I Rom var myrten helgad åt Venus, kärlekens gudinna, i Grekland åt Afrodite och även till Hymenaios, äktenskapets och bröllopets gud. Kärleksdikternas musa Erato var krönt med en krans av myrten.

För att få full tillgång till den här artikeln behöver du en prenumeration. Om du redan har en så behöver du logga in, annars kan du bli prenumerant här.