Lien – ett viktigt redskap för ängen när det inte finns betande djur

Vad är en ängsväxt?Många kanske tänker på de berömda blommorna i refrängen av Evert Taubes Sjösala vals; gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol (styvmorsviol). Ett annat sätt att beskriva en typisk ängsväxt är att den är perenn och lågväxande. Ibland säger man att ängsväxten ”duckar undan lien eller mulen”, vilket alltså innebär att den har blad nära marken som gör att den snabbt kan växa tillbaka efter att ha blivit avslagen eller uppäten. Ängens växter klarar också näringsfattiga förhållanden utmärkt. […]

För att få full tillgång till den här artikeln behöver du en prenumeration. Om du redan har en så behöver du logga in, annars kan du bli prenumerant här.
Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Karin Runesson

Karin Runesson är biolog och frilansskribent. I sitt företag Volt Biologi skriver hon texter om natur, friluftsliv och hållbarhet för både barn och vuxna. I många uppdrag har hon stor nytta av sitt tidigare arbete som kommunekolog i kombination med utbildning i copywriting. Hösten 2023 släpps Karins tredje bok, Barnens fjällbok, som är en handbok för unga fjällvandrare. Karin har ett stort intresse för odling av både grönsaker och blommor och älskar att snickra odlingslådor. Hennes barn säger att hon sommartid bara tänker på trädgård och kaffe.

Mer läsning: