Myrten – för kärlekens skull

Blommande brudmyrten odlad i kruka. Brudmyrten blommar rikligt under lång tid på sommaren och ger också stor skörd av aromatiska bär, perfekta för likörtillverkning. Foto: Eva Rönnblom

I Rom var myrten helgad åt Venus, kärlekens gudinna, i Grekland åt Afrodite och även till Hymenaios, äktenskapets och bröllopets gud. Kärleksdikternas musa Erato var krönt med en krans av myrten.

I slutet av 1700- och i början av 1800-talet blev vit brudutstyrsel med vit slöja krönt av en krans av brudmyrten mode i Sverige. Från 1800-talets mitt flätades ofta en brudkrona av myrten eller så stacks några myrtenkvistar in i brudkronan. För att ha material att ta av när det var dags för döttrarna att gifta sig fanns alltid en eller flera plantor av brudmyrten i krukor på fönsterbänken. Myrtenplantor gick i arv från mor till dotter.

Ett litet myrtenträd odlat i kruka kan bli mycket gammalt. Under sommaren ställde man ut sin myrten ”på backen” vid farstu­kvisten och under vintern fick den lilla vintergröna busken stå i den svala, sparsamt uppvärmda salen, ett perfekt klimat för myrten.

En del anser att myrten är svårodlad. Jag odlar både myrten och brudmyrten i kruka och har gjort så i över 40 år och anser att det är en tacksam och lättodlad växt, det gäller bara att hitta balansen mellan vått och torrt när man vattnar sin myrten. Odlad på friland eller vildväxande har myrten ett vittförgrenat och djupt rotsystem och kan växa på steniga och torra ställen i sitt naturliga utbredningsområde där rötterna kan leta sig ned till svalare och fuktigare jord. Odlad i kruka med begränsat utrymme för rötterna, får myrten absolut inte torka ut, men inte heller bli stående länge i för mycket vatten.

Odla myrten i kruka

Både myrten och brudmyrten passar bra att odla i kruka. Busken med sitt täta, glänsande mörkgröna bladverk pryder sin plats på fönsterbänken, balkongen eller i kruka i trädgården under sommaren och odlas hos oss och i många andra länder för att den är så dekorativ.

Både Myrten M.communis och brudmyrten M. communis ssp. tarentina blir vackra odlade i kruka. Buskarna trivs bäst om de får stå utomhus under hela sommaren, till exempel på en balkong, altan eller i trädgården. Foto: Eva Rönnblom
Ibland som bonsai

Brudmyrten som har mindre blad och är en buske med tätare bladverk odlas ibland som bonsaiväxt, busken binds då upp, beskärs och formas till ett litet knotigt träd. I länder med mildare klimat där myrten är härdig är busken en populär trädgårdsväxt, ofta använd som formklippt till låga inramande häckar eller som formklippt solitär boll eller figur. Känd och sevärd för sina formklippta myrtenhäckar är Alhambra trädgårdar i Spanien.

Plantera om vart fjärde år

Som sagt; myrten får aldrig torka ut helt. Odla myrten i väldränerad kruka med hål i botten i en väl genomsläpplig jord, till exempel 60 procent krukväxtjord av bra kvalité, 30 procent sand med kornstorlek 0,7-1,4 mm eller små 2-6 mm lecakulor och 10 procent granulerad lera. Plantera om myrten i ny fräsch jord vartannat till vart fjärde år. Som bäst trivs myrten när den får stå utomhus i ur och skur under sommarmånaderna. Myrten sätts ut i trädgården i slutet av maj eller när risken för nattfrost är över. Ställ ut växten när det är några dagar med mulet väder eller sätt den till att börja med på skuggig plats, så att inte bladen bränns av solen. Efter en vecka kan myrten byta plats till halvskugga eller full sol. Myrten blommar från juli till slutet av september. När busken blommar beror på hur den övervintrats och hur varmt den står under sommarmånaderna.

Brudmyrten formklippt till en tät fin häck som inramning till atriet i Edvard Andersons växthus i Bergianska botaniska trädgården. Fotot taget 2010, i dag är bara delar av myrtenhäcken kvar runt atriet. Foto: Eva Rönnblom
Ta in innan det är frostrisk

Ta in myrten i slutet av september till början av oktober eller när nattemperaturen börjar gå ned mot två plusgrader. Utomhus på sommaren trivs och växer myrten snabbt till, blommar rikligt och ger många bär. Plantan kan övervintra på ljus plats i rumstemperatur inomhus, helst inte över ett element utan så svalt som möjligt. En sval källare (2 till 15 plusgrader) under fullgod växtbelysning eller växthus där temperatur under vintern inte får gå under två plusgrader är perfekt övervintringsplats. Myrten är en städsegrön växt och behöver fullgott ljus för att fotosyntesen ska kunna fortgå i de gröna bladen även under vintern.

Obeskuren brudmyrten innan blomning. Foto: Eva Rönnblom
Beskärning och växtnäring

Bästa tiden att beskära myrten är under april – juni. Myrten tål hård beskärning och går att formklippa till låg häck, bollar och figurer. Det går bra att stamma upp myrten till ett litet ”träd”. Ofta eftersträvar man en helt grön formklippt myrten utan blommor. Tänk på att myrten blommar på årsskotten, en hårt beskuren myrten blommar inte det år som den har beskurits. Jag odlar några myrten som jag hela tiden beskär och formar och någon buske har jag stammat upp. Två buskar låter jag växa fritt, blomma och få bär. Ge långtidsverkande växtnäring från mars till augusti.

Kan bli stora buskar

Finns det utrymme för övervintring av lite större krukor med myrten så kan buskarna växa sig riktigt stora. Både min ”vanliga” myrten Myrtus communis och brudmyrten som jag har i 5–10 liters krukor håller jag nere med beskärning till en höjd på 120–170 cm. När de större buskarna får kala stammar med mest bladmassa i toppen gör jag en hård beskärning till någon decimeters höjd. Samtidigt har jag några små plantor i kruka som jag beskär och håller på en höjd av högst någon decimeter, lätta att ta in och flytta.

Stora krukor med stora myrtenbuskar ska ha djupa fat så att man kan ge rejält med vatten under heta torra sommardagar.

Myrten är lätt att stamma upp till ett litet enstammigt träd eller ett litet träd med flera stammar. Foto: Eva Rönnblom
Ger fin smak till grillen

Mina stora ”vanliga” myrten och brudmyrten ger tillräckligt med blad och bär för att göra likör och ta ved/tvistar ifrån för att grilla och ge smak åt fläskkött. Jag använder också mycket myrten till snittgrönt. Myrten med brokiga/variegerade blad är Myrtus communis namnsorten ’Variegata’ och är ytterligare en fin myrten att odla för den som är intresserad.

Förökning av myrten

Spar bär från egenodlad myrten och ta tillvara frö och så. Frö finns också att köpa hos fröfirmor på nätet. Det är lätt att ta sticklingar av myrten, toppskottsticklingar eller klacksticklingar, se illustration. En klackstickling får med lite av tillväxtzonen mellan stam och gren/skott vilket gör att sticklingen lättare rotar sig. Det går också att göra avläggare till en eller flera krukor som man ställer invid moderplantan. Se exempel på avläggare, här rosmarin men man gör precis på samma sätt med myrten.

Många användningsområden

Myrten används i mat och dryck. På Sardinien där jag först kom i kontakt med vildväxande myrten är växten ett signum för ön. Myrtenbären mognar och plockas i november på Sardinien. Myrtenfestival La Sagra del Mirto hålls i augusti över hela ön. Då har fjolårets skörd av myrtenbär hunnit stå och dra i sprit i minst fyra veckor, för att sedan vidareförädlas, samt lagrats tillräckligt länge på butelj för att få den rätta smaken. De gröna bladen för framställning av Mytro Bianco kan skördas hela året. Under myrtenfestivalen bjuds på provsmakning av mat och dryck av lokala odlare. Man kan köpa den berömda myrtenlikören Mirto Rosso som görs på bären och även Mirto Bianco som görs på de aromatiska gröna bladen samt sylt, geléer, teer, tinkturer och myrtensirap, allt gjort på myrtens blad, bär eller blommor. Bär och/eller blad används för att smaksätta grillade kötträtter, stek, vilt, patéer, kompotter, sås och till marinad. Grillat fläskkött på grenar av myrten som till exempel porceddu eller porchetta på italienska, ger en alldeles speciell arom till köttet.

Förutom att vara en eftertraktad Medelhavsväxt att odla i kruka används myrten som snittgrönt, är en medicinalväxt och som extraherad i kosmetika och även som doftämne i parfym.

Myrten är parbladig, har motsatta blad. Myrten M. communis har större och bredare blad än brudmyrten M.communis ssp. tarantina.
Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Eva Rönnblom

Eva Rönnblom är trädgårdsjournalist, illustratör och författare av trädgårdsböcker. Hon skriver för både vuxna och barn, bland annat Barnens egen odlingsbok, Trädgårds­tider – en handbok för trädgården, Citrus i kruka, Medelhavsväxter i kruka och Så frön från exotiska frukter. Genom åren har det blivit många artiklar om växter och trädgård för special- och fackpress. Som illustratör har Eva arbetat för dagspress, specialtidningar, läromedel och reklam. Evas pappa, passionerad odlare, ordnade så att Eva som liten fick en egen liten plätt i trädgården att odla på. Odlingsintresset har hållit i sig och förutom att odla Medelhavsväxter och citrus i kruka så är tulpaner, kryddväxter och tropiska kulturväxter några favoriter. Citrontörne, svarta mullbär och valnöt får trängas med bärbuskar, blommande perenner, en liten damm och ett övervintringsväxthus i Evas lilla trädgård i Stockholmsområdet. I ”trädgården” på Öland växer det som klarar kalkstensskravel, sol och torka som valnöt, lavendel, helgonört, skägg- och säckbuske och andra torktåliga växter.

Mer läsning:

Det stora bönlandet Italien

Bönor spelar en stor och viktig roll i den italienska matkulturen och gastronomin. Och italienska bönsorter har sedan några år även nått våra svenska köksträdgårdar. Vi har tittat närmare på det stora bönlandet Italien.