hej@naturochtradgard.se

Sök

Blommor ska få ta tid

Såväl stora som små besökare trivs i snittblomsodlingarna på Brämhults gård utanför Borås. 300 olika växtsorter bidrar till att det blommar konstant från vår till senhöst.

Snittblommor kan sätta guldkant på vardagen och bidra till såväl glädje som tröst. Men den stora och globala branschen har länge fått kritik för dåliga arbetsförhållanden, långa flygtransporter och hög kemikalieanvändning. Sedan ett par år tillbaka odlas återigen snittblommor på friland i Sverige, mycket tack vare initiativet slow flowers som verkar för en småskalig och hållbar blomsterodling.

Den svenska produktionen av snittblommor på friland lades i stort sett ner under 1980- och 1990-talen. En orsak var att billiga flygtransporter och olika hållbarhetsmedel gjorde det möjligt att importera blommor långväga ifrån. Snittblomsodlingar idag ligger främst i länder med god ljustillgång och värme året om. Kenya, Etiopien, Ecuador och Columbia är de största exportörerna. Majoriteten av alla snittblommor som ska säljas i Europa tar sedan vägen från odling till butik via Holland. Här säljs blommorna till uppköpare på stora dagliga aktioner och transporteras därefter vidare ut i Europa. Nio av tio snittblommor i Sverige kommer via Holland.

I boken Flower Confidential: The Good, the Bad and the Beautiful (2007) granskade författaren Amy Stewart den globala blomsterindustrin. Några år senare myntades begreppet slow flowers i USA. Slow flowers är blommornas motsvarighet till slow food, det vill säga att man strävar efter en produktion som sker lokalt, giftfritt, småskaligt och i säsong.

Svensk odling på väg tillbaka

Mycket tack vare slow flowers har en svensk snittblomsodling på friland återuppstått i liten skala de senaste åren. Eva Eliasson driver odling Dalblomster och är ordförande i föreningen Snitttblomsodlare i Sverige.

– Vi är en ung förening som bildades 2020 av ett tjugotal entusiaster.

Sedan dess har föreningen vuxit snabbt och idag är medlemsantalet runt 170 personer. Föreningens övergripande mål är att slow flowers ska vara tillgängliga för alla och en självklar del av snittblomssortimentet i Sverige.

– Vi arbetar mycket med att höja kunskapsnivån om hållbar frilandsodling av blommor, dels för oss odlare, men också för samhället i stort säger Eva.

För att bli medlem i föreningen krävs att du odlar blommor till försäljning samt att du odlar utan naturfrämmande bekämpningsmedel och konstgödsel. Till den som vill bli medlem, eller bara vill lära sig mer om snittblomsodling, tipsar Eva om föreningens instagramkonto där det bland annat presenteras en ny odlare varje vecka. Det finns också många grupper om snittblommor på Facebook och fler och fler svenskbaserade utbildningar.

Eva Eliasson, orförande i föreningen Snittblomsodlare i Sverige.
Frida odlar för framtiden

En av medlemmarna i föreningen Snittblomsodlare i Sverige är Frida Persson, som också var bland de studenter som deltog i den första svenska utbildningen i slow flowers 2021. Frida hade tidigare ungefär hundra resdagar per år i sitt arbete, och allt mer tid tillbringades framför en skärm. Till sist landade hon i att det var dags att göra något helt annat. Att det blev just blommor var ingen tillfällighet – under högstadiet och gymnasiet hade hon arbetat extra på en plantskola och egentligen alltid närt floristdrömmar.

– Jag odlar snittblommor för att jag tycker att det är kul, men också för att jag tycker att det är jätteviktigt att göra skillnad. Och visa att det kan finnas ett mer hållbart sätt att odla växter, berättar Frida.

Odlingen på Brämhults gård utanför Borås är inne på sin tredje säsong. Fridas odling är en av de större snittblomsodlingarna på friland i Sverige. Sommaren 2023 blommade omkring 300 (!) olika sorter i odlingsbäddarna eftersom Frida vill testa egenskaperna hos skilda varianter. All information samlas i ett gigantiskt excel-dokument.

– Med den torra och varma inledningen på säsongen följt av kyla och regn har jag verkligen kunnat utvärdera hur olika sorter klarar ett mer problematiskt väder. Vissa säger att det varit en skitsommar för odling, men jag tror att vi behöver anpassa oss för den här typen av mer extremt väder. Det vi upplever nu är antagligen bara början, säger Frida.

Frida Persson med sensommarens eternellskörd. Foto: fridasblomster
Hållbarheten en röd tråd

Hållbarheten finns med som en röd tråd i hela Fridas arbete. Bäddarna täcks med överblivet hö som Frida hämtar från ett lantbruk tvärs över vägen.

– Det skulle bara ha eldats upp annars, och de blev bara glada när jag frågade om jag fick använda det.

Nässlor som dyker upp i i odlingen används till gödande nässelvatten. Fårull, chili, mynta och vitlök håller både rådjur och sorkar borta från växter och lökar. Och Frida funderar hela tiden på hur odlingen kan bli än mer hållbar. Framöver planerar hon bland annat för fler perenna växter samt träd och buskar.

– I länder som ligger långt före oss med inhemsk snittblomsproduktion, som USA, Kanada och Storbritannien, arbetar man mycket med perenna växter, buskar och träd som bas. De ettåriga växterna samt lökväxter fungerar mer som ett komplement.

Tider för självplock i den stora odlingen annonseras via sociala medier. Frida tar ett fast pris per stjälk där stora blommor som solros kostar något mer.

– Det är härligt att se att så många, både vuxna och barn, blir så glada av att komma hit och gå omkring bland blommorna. Det är faktiskt många som hör av sig och undrar om det går bra att komma förbi fast jag inte annonserat.

Men liksom för de flesta andra småskaliga snittblommsodlare är självplock bara en del av verksamheten. Frida tar emot beställningar från företag som behöver blommor till exempelvis event, middagar och prisutdelningar samt skapar buketter och dekorationer till bröllop och begravningar.

– Ibland blir kunden förvånad när jag berättar att jag inte kan lova en specifik växt till ett visst datum. Vi är så vana vid att köpa rosor även om det är mitt i smällkalla vintern, även om det egentligen är väldigt märkligt. Slow flowers handlar om att följa årstiderna. Exempelvis kan pioners blomning variera flera veckor i tiden beroende på väder och temperatur.

Gå på känslan istället

Istället för att bestämma en speciell blomma pratar Frida om färg och form och tar framförallt reda på vad kunden vill att blommorna ska förmedla för känsla. Därifrån skapas ett arrangemang utifrån vad som är vackrast i odlingen just då.

Säsongen för färska snittblommor i Sverige är förvånansvärt lång. Den börjar under våren med vårlökar som tulpaner, narscisser och pärlhyacinter och slutar i och med frostens ankomst. Frida förlänger säsongen ytterligare genom att torka en hel del blommor och använder dessa istället för färska blommor under höst och vinter.

Mer inspiration och vackra blomsterbilder finns på @fridasblomster på Instagram.

Fridas ateljé är nästan lika färg­sprakande som själva odlingen. Här hänger blommor, fröställningar och gräs på tork. Med hjälp av dessa kan buketter, kransar och arrangemang skapas under höst och vinter.

Globala blomstermarknaden medför stora problem

Transporter och energiåtgång

Snittblommor är onekligen en färskvara och måste snabbt transporteras vidare efter att de skördats. Transport sker med flyg från producentlandet i Afrika eller Sydamerika till Holland. Temperaturen behöver hållas låg i hela transportkedjan eftersom en snittblommas hållbarhet blir betydligt längre om den förvaras svalt.

Kemikalier

Angrepp av svamp och insekter hålls nere genom bekämpning. Även under själva transporten används växtskyddsmedel för att förlänga blommornas livslängd.

Det finns ingen standard för gränsvärden av kemikalier i blommor. När en växt odlas utanför EU behöver odlaren inte heller följa EU:s kemikalielagstiftning. Det gör det osäkert vilka växtskyddsmedel – och hur mycket av dem – som finns i importerade snittblommor.

Arbetsförhållanden

Kedjan från producent till konsument är lång och insynen är bristfällig. Blomsterodlingarna ligger företrädesvis i länder där det finns betydande risker avseende mänskliga rättigheter och arbetsrätt.

Läsvärda böcker om slow flowers

Blomsterbönder: 25 slow flowers-odlare – självplock, odlingstips & möten av Lisa Ising och Lena Koller

Cool flowers av Lisa Mason Ziegler

10 favoriter hos snittblomsodlaren

1. Blodtopp (Sanguisorba officinalis)

Stor och yvig perenn som blommar med små, mörkt röda blommor. Otrolig att använda i bukett, både som färsk och torkad. Älskas av våra pollinatörer. Vill inte torka ut och trivs därför bäst i lätt fuktig jord. Tål dock tillfällig översvämning och kan planteras nära vatten. 60–80 cm hög. 

2. Kärleksört (Hylotelephium telephium)

Ätbar perenn som går att använda både färsk och torkad. Växer upprätt, kan bli upp till 60 cm hög. Toppen att ha i bukett som helt miljövänligt stöd (i motsats till oasis, plast, hönsnät och ståltråd). Trivs bäst i full sol. Gärna sandig och väldränerad jord eftersom den inte vill inte stå för blött.

3. Stjärnflocka (Astrantia major)

Perenn med ett tuvbildande, upprätt växtsätt som kan beskrivas som både skir och robust. 40–70 cm hög beroende på sort. Blommar med korgformade blomflockar på stabila stjälkar. Kan torkas i vas utan vatten. Perenn som kan bjuda på två blomningar om du klipper ner den efter första blomningen.

4. Lejongap (Antirrhinum)

Annuell som är tålig i ett allt mer utmanande klimat. Bjuder på många blommor per stjälk om du toppar den. Fin i bukett och har en lång säsong om du klipper bort vissna blommor, eftersom det då kommer nya blommor fortlöpande.

5. Nejlikrot (Geum)

Underbar perenn som lyser upp tidigt på säsongen och ger en riklig blomning, finns i många olika sorter. Höjd ca 40 cm. Blomning under maj till juli. Stadiga stjälkar och lång hållbarhet i vas.

6. Solros (Helianthus annuus)

Annuell som är härlig i bukett, men kan också användas som häck och avdelare i din trädgård. Finns i många färger och bidrar också till fågelmat när de blommat över. Man kan plocka några utblommade solrosor, torka dem och använda som en ikebana/blomsterfakir i ett arrangemang.

7. Kardvädd (Dipsacus fullonum)

Bienn som är ett måste i varje trädgård. Kan bli upp till två meter och älskas av bin. De torkade frökapslarna är riktigt snygga att använda i höstens och vinterns kransar.

8. Solboll (Pycnosorus globosus)

Annuell som trivs i soliga lägen. Blir ungefär 60 cm hög. Runda, guldgula blombollar på stela, långa stjälkar. En mycket användbar, ovanlig torksort. Fin även som snitt- och rabattblomma, både som färsk och torkad.

9. Pion (Paeonia)

Fantastisk försommarblomma, både i trädgård och i bukett. Underbar doft och finns i många härliga färger.

10. Dahlia (Dahlia)

Underbar blomma att ha i trädgården och det finns otroligt många sorter och färger att välja på. Bjuder på färgprakt i trädgården tills frosten kommer. Och ju mer blommor du plockar av, desto mer blommar det!
Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Karin Runesson

Karin Runesson är biolog och frilansskribent. I sitt företag Volt Biologi skriver hon texter om natur, friluftsliv och hållbarhet för både barn och vuxna. I många uppdrag har hon stor nytta av sitt tidigare arbete som kommunekolog i kombination med utbildning i copywriting. Hösten 2023 släpps Karins tredje bok, Barnens fjällbok, som är en handbok för unga fjällvandrare. Karin har ett stort intresse för odling av både grönsaker och blommor och älskar att snickra odlingslådor. Hennes barn säger att hon sommartid bara tänker på trädgård och kaffe.

Mer läsning: