- ANNONS -

Dag 1

1.Ta en bricka med kanter, till exempel en propageringsbricka.

2.Häll ut fröerna så att de täcker hela ytan utan att ligga på varandra.

3.Lägg fröerna i blöt över natten.

Dag 2–3

De flesta fröer är mörkergroende vilket innebär att du behöver sätta på ett lock över fröerna. Se till att hålla fröerna fuktiga genom att spruta med en vattenflaska 1–2 gånger per dag. Det viktigaste är att fröerna hålls fuktiga utan att det rinner vatten.

Dag 3 och framåt

Det är troligt att vetegräset har börjat gro nu, om inte så undersök kvalitén på dina fröer och att de fått tillräckligt mycket mörker och fukt. Är det för kallt så påverkar detta också.

Byt till ett genomskinligt lock

Du kan nu ta av det mörka locket och sätta på ett genomskinligt lock istället, gärna ett med ventilationshål så det inte blir för fuktigt. Efter att vetegräset vuxit till sig lite så kan du ta av det helt, ventilationen är viktig för att undvika mögel.

Vattna istället för att spreja

Spreja med vattenflaska 1–2 gånger per dag tills rötterna vuxit ihop. När detta har skett kan du gå över till att spola under kranen istället. Du kan även använda en vattenkanna om du hellre vill det för att få mjukare spridning på vattnet. Detta låter dig även tillsätta lite näring om du skulle känna för det. Lite kallpressade knöltångsalger på flaska är ett bra tillskott, men pröva med vatten först. Kom ihåg, du vill inte att det blir en fullvuxen planta, utan bara en massa sticklingar.

När skördar jag?

Det tar mellan 12–14 dagar för vetegräset att växa upp till ”skördehöjd”, men har du vetegräsabstinens så kan du säkert klippa gräsmattan innan dess. Släng sedan rotmassan på komposten, diska av brickorna och börja om igen. Om du vet att det tar ett par veckor att få en skörd så kan du styra så att du hela tiden har vetegräs.

 

Hemmaodlat är en ideell förening vars mål är att sprida odling av grönsaker hemma, oavsett hur man bor. Vi började väldigt enkelt med en studiecirkel 2013 genom Studiefrämjandet och har sedan dess vuxit till en förening med egna lokaler och studiecirklar två gånger i veckan. Det har inneburit väldigt hårt arbete för många involverade men också många roliga och lärorika tillfällen.