Vi förodlar några få tomatplantor som måste tjuvas och tjuvarna får bli sticklingar. Foto: johan kusuma

Hur hanterar vi vår förodling i elkristider? 

När dessa rader skrivs har vi just upplevt de högsta elpriserna någonsin och många har chockats av julmånadens höga elräkning.  Det talas om att vi alla ska hjälpas åt att spara el och minska förbrukningen för att elbolagen ska slippa stänga av elen.

Vi på Piontorpet drar vårt strå till stacken och sänker inomhustemperaturen med flera grader. Släcker lampor och drar ur apparater som vanligtvis står på standby-läge och har ingen golvvärme. Vi tänker oss för i hela kedjan kring elförbrukningen även i vanliga fall, och nu i vinter än mer någonsin.

Vårt odlingsår med frösådder här i zon 3–4 drar vanligtvis igång kring nyår.  Då tar vi fram våra samlingar med fröpåsar och startar sådden av pelargoner, chili, jätteverbera, paprika, purjolök, aubergine, kronärtskocka, rotselleri, kruktomat och fönstergurka.

Hos oss kan förodling en vanlig vinter innebära att varje vrå på torpet kryllar av små krukor, brätten, byttor och återvunna livsmedelskartonger, som ivrigt och längtansfullt fylls med jord och spännande fröer. Till detta odlande behövs extrabelysning och noggrann skötsel med tilläggsvärme. Därtill flera omskolningar och bevattning innan plantorna är redo för utelivet efter sista frostrisken kring midsommar här i zon 3–4. Ja, så brukar det se ut i förodlingstider hos oss. Men inte i år.

Vi har funderat på detta flera varv och vi har valt att inte förodla på vanligt sätt inomhus i år. Men odla tänker vi. På ett annorlunda vis.

De grödor vi valt ut att förodla inomhus nu är endast de som är extra värmekrävande som tomat, gurka, aubergine och kronärtskocka samt purjolök. Av dessa kommer vi endast att så några få krukor. Ofta blir de alldeles för många ändå med allvarlig platsbrist som följd. Känner du igen dig?  Det är lätt att förså sig när man försår. Så blir det inte i år. Nu tänker vi till.

Vi sår bara tomatsorter som skall tjuvas. Av tjuvarna gör vi nya plantor. Ett snabbt sätt att föröka tomatplantor utan svinn.  På samma sätt gör vi med gurkplantan, toppar och tar sticklingar, som snabbt rotar sig i ett glas vatten och blir en ny planta.

De sorter som verkligen kräver värmematta, undervärme, får dela på det varma utrymmet ovanför kyl/frys. Den platsen håller lagom värme och står ofta outnyttjad. Nu kan försådderna gro där. När de behöver extra belysning planerar vi in detta noga så krukorna får plats under en lampa eller två, istället för att ha all extrabelysning igång.

Kallsådd/vintersådd

Resten av sorterna förodlar vi som kallsådder utomhus. Det gäller luktärtor, alla kålväxter, lavendel, vallmo, svartrot, morötter, dill, persilja, spenat, sallat, rädisa och kryddväxter.  Det fungerar alldeles utmärkt att bredså i transparenta plastlådor med lock, som ställs utomhus. Se till att lådorna har några hål i lock och botten. Fyll lådan till hälften med bra jord, vattna igenom lätt innan du sår. Ställ utomhus i skuggan, dagen efter sådd. Aldrig i solen; lådan fungerar som växthus och det blir för stora temperaturväxlingar och fröna gror för tidigt. Utomhus hinner fröna få sin naturliga köldperiod och gror i rätt tid när våren kommer. Plantor som kallsås och får gro utomhus blir stabila, redan avhärdade och tåliga. Helt utan att ta upp värdefull plats inomhus.

Groddar

Groddning är ett snabbt och roligt sätt att få färsk grönska mitt i vintern, nu när längtan är som störst. Våra favoriter som går snabbt och enkelt att grodda är mung­bönor, alfalfa, rädisor, ärtskott, solrosskott och smörgåskrasse. Krispiga groddar, odlade utan extra värme eller belysning. Direkt på fönsterbrädan, bordet eller köksbänken. Det lilla dagsljus som finns i början av året räcker för groddarna. Skörda och njut allt eftersom det gror och växer.

Mikrogrönt

En variant till groddning är att så olika sorters mikroblad. Dessa kan odlas direkt på fönsterbrädan från februari, då dagsljuset ökat. Vi bredsår i ett passande odlingstråg, som är lågt och smalt. Håll jorden lätt fuktig så kommer du kunna skörda snabbt. Exempel på gott mikrogrönt: grönkål, bladrädisa, sallat. Odla helt utan undervärme eller tilläggsbelysning!

 Odla tillsammans på distans

Ett annat sätt vi odlar på är i en odlings­cirkel på distans. En vuxen och minst ett barn i varje distansteam odlar tillsammans och innan cirkelstarten har det bestämts vilka fem sorter som skall sås. Vi sår dessa utvalda fröer vid samma tid. Endast några få frön per sort, ingen överodling. Tillsammans pratar vi om vad sorterna behöver för att få bäst förutsättningar, trots att vi vill undvika extrabelysning och värme. Hur vi kan hushålla med platsen och ändå få fin skörd. Vi går igenom vad vi behöver för att odla. Vad vi kan använda utan att köpa nytt. Återbruk och återvinning så långt det går. Så som vi odlar här på Piontorpet. Vi träffas digitalt en gång i veckan och jämför odlingarna från sådd till skörd. Odlarna stöttar och byter erfarenheter om det som varit knepigt. Tips och nya frågeställningar dyker upp och vi löser det tillsammans. Det är roligt, lärorikt och inspirerande att ta del av varandras odlingar.

Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Helena Söderman

Sedan barnsben har odling och växter varit nära i Helena Södermans liv. Genom studietiden fylldes varje vrå med plantor och odlingar oavsett studieämne. Yrkeslivet som IT-utbildare och EU-projektledare tog henne under flera år till olika platser runt om i världen, där all fritid spenderades på olika botaniska trädgårdar. Parallellt med yrket pluggade Helena trädgårdsämnen, bland andra floristik, biologi, permakultur, trädgårdsdesign och växt­kunskap. Jobb och fritid vävdes samman då karriären ledde in i trädgårdsvärlden. Odlingsintresset,inne och ute, året om, syns tydligt. Helena är odlingsentusiast, sedan 21 år aktiv i flera trädgårdsföreningar där hon jobbar i styrelserna, hon håller föredrag i olika trädgårdsämnen och leder workshops och odlingskurser. På torpet odlas släktens gamla fruktträd, perenner och köksträdgård. Helenas pionpassion omfattar cirka 300 olika pioner, mängder av frösådder och dubbletter därtill, men det finns alltid plats för en pion till. Mer info: www.piontorpet.se

Mer läsning:

Myrten – för kärlekens skull

I Rom var myrten helgad åt Venus, kärlekens gudinna, i Grekland åt Afrodite och även till Hymenaios, äktenskapets och bröllopets gud. Kärleksdikternas musa Erato var krönt med en krans av myrten.