- ANNONS -

Antalet soltimmar i dina fönster börjar redan bli färre, framförallt om du har annat läge än söder och något hus som blockerar ljuset. Inom en månad kommer ljuset att vara nere på nivåer där du behöver tillskottsbelysning några timmar. För att dina växter ska öka i storlek behöver de energi från en ljuskälla. Vid brist på ljus kommer de att sticka iväg på höjden och bli taniga och trista. Här följer några tips på vad du kan göra för att förlänga säsongen och ge dina växter den energi de behöver:

l  Använd effektiva lysrör eller LED-lister, undvik glödlampor!

l  Räkna antalet timmar och använd en klocktimer för att belysa dina växter när det är mörkt. Dina växter vill ha ljust mellan 16–18 timmar om dygnet.

l  Placera din belysning så nära som möjligt utan att det bränner dina plantor. Tänk på att belysningen behöver täcka ordentligt och att belysningen ger mindre ljus på kanterna.

l  Placera dina växter svalare om du kan, värmen gör att de lätt blir gängliga.

l  Har du en smartphone så kan du ladda ner en luxmätare som mäter ljus. Du vill gärna ha mer än 6 000 lux från där du mäter vid bladet.

Besök Hemmaodlat.se!

Hemmaodlat är en ideell förening vars mål är att sprida odling av grönsaker hemma, oavsett hur man bor. Vi började väldigt enkelt med en studiecirkel 2013 genom Studiefrämjandet och har sedan dess vuxit till en förening med egna lokaler och studiecirklar två gånger i veckan. Det har inneburit väldigt hårt arbete för många involverade men också många roliga och lärorika tillfällen.