- ANNONS -

När solen och värmen äntligen börjat titta fram på många platser i landet är det många som drar en lättnadens suck. Alla förodlade plantor, som med omsorg dragits upp från frö under belysning när snön legat tjock ute, kan äntligen sättas ut. Resultatet kan dock bli annat än väntat. Om du någonsin sett en rödbränd britt på Kanarieöarna så kan motsvarande hända dina plantor om du inte är försiktig.

Inomhus under belysning har bladen inte blivit utsatta för UV-ljus, och precis som oss kan de lätt bli brända. Solbränna på växter visar sig som vita fläckar. Skadan är permanent och många månaders omsorg kan i värsta fall vara förgäves. För att undvika problemet kan du inte smörja dem med solskyddsfaktor.

Det du kan göra är att gradvis vänja dem vid den nya miljön. Börja med att sätta ut dina plantor några timmar en mulen dag. Öka sedan gradvis och använd med fördel fiberduk som filtrerar en del av det skarpa ljuset. Detta kan vara krävande, helst om du har många plantor, men ha tålamod. Om du väntat så här långt så vad gör 1–2 veckor extra?

Hemmaodlat är en ideell förening vars mål är att sprida odling av grönsaker hemma, oavsett hur man bor. Vi började väldigt enkelt med en studiecirkel 2013 genom Studiefrämjandet och har sedan dess vuxit till en förening med egna lokaler och studiecirklar två gånger i veckan. Det har inneburit väldigt hårt arbete för många involverade men också många roliga och lärorika tillfällen.