- ANNONS -

Sådden: Längst i söder och längs kusten kan man så direkt på friland i mitten på maj, lite tidigare om man använder agronät eller plasttäckning. I inlandet och på höglandet sår man lite senare. Det går även att driva upp plantor i växthus med sådd 15 april–15 maj.

Man skall inte så för tidigt på grund av att plantorna då blir för stora och känsliga vid omplantering. Vissa sorter, som småfröiga Delicata, Sweet Dumpling, Jack-be-little med flera, behöver längre tid att gro och kan därför sås lite tidigare än andra sorter. Såtiden i växthuset är beroende av plats och storleken på behållare, till exempel kruka eller mjölkförpackning.

Yrkesodlare använder ofta små pressade torvkrukor fyllda med planteringsjord och 1–2 kärnor per kruka beroende på grobarhet. Så fröna cirka 2 cm djupt. För att få snabbare groning, lägg fröna i ljummet vatten över natten. Man kan också så med kärnspetsen neråt. När plantorna har växt lite går det bra att sätta dem lite svalare för att härda plantorna innan de sätts ut på friland. Görs sådan omplantering, är det nödvändigt med tillgång till bevattning.

Med direktsådd går det däremot bra utan bevattning, men risk för låg avkastning finns om långa torkperioder förekommer. Efter bevattning, luckra alltid upp jorden för att få syre till rötterna och minska avdunstningen. Man kan också driva plantor med direktsådd med täckning med plastfilm eller väv. Täckningen skall tas bort när plantorna börjar bli stora eller då de trycks ner av täckningen eller börjar blomma.

I början av juni eller efter risk för frost, ta bort fiberduk. Gallring av plantor med cirka tre plantor kvar i gruppen. Rensa ogräs från odlingen. Foto: Louis Lehmann

Jordtips: Det bästa är en mellanjord med hög mullhalt. Det går dock bra på lättjord om tillgång till bevattning finns. Det går till och med bra på tung lera. Allra bäst är att så eller plantera på komposthög. Om man ska tävla med stora pumpor, bör man plantera på komposthög eller gräva ner halm och/eller gödsel. Plantorna växer allra bäst i varm jord.

Avstånd mellan plantor och rader: Det finns olika typer av plantor – buske, halvbuske och rankade sorter. Busktypen kan man så eller plantera ca 1 meter mellan plantorna och 2 meter mellan raderna. Med de övriga typerna är det bäst med ca 2 meters avstånd mellan plantorna och 2 meter mellan raderna. Om man ska göra urval eller pollinering för inavel kan till och med bredare avstånd rekommenderas.

Squash och pumpor växer fort och blomning börjar i juni för tidiga sorter. Foto: Louis Lehmann

Handsåning: Sår man för hand, som är vanligast, går det bra att köra en sockerbetssåmaskin (cirka 47,5 cm mellan såbillarna) för att markera raderna (4 markeringar mellan rader) och köra lätt tvärsöver raderna med endast billarna nere mot marken. Det går sedan bra att så varannan markering (ca 95 cm) för busksorter inom raderna och var fjärde markering (ca 190 cm) för raderna. Så vid var fjärde markering (ca 190 cm) för rankade sorter. Om man sår på en såbädd, kan man markera med markeringshjul eller måttstock. I mindre enheter räcker det med snöre och måttband. Så med 6–7 kärnor per grupp (beroende på grobarhet) för alla sorter. Gallra sedan fram de bästa 2–3 plantorna.

Ogräsbekämpning: Det går bra att använda en bethacka för att hålla bort ogräset. Observera dock att rötterna sprider sig väldigt fort, så hacka inte för nära plantorna. I trädgården går det lika bra som vanligt att hacka för hand. Kom ihåg att inte röra rötterna!

Växtföljd: För att undvika sjukdomar, särskilt för stora odlingar, rekommenderas att ha en treårig växtföljd. Övriga år i växtföljden bör inte ha någon annan gurkväxt.

Växthusodling: Det går bra att odla pumpor i växthus, men de behöver pollinering. Finns övergivna växthus i närheten som bekanta kanske inte använder längre, passar de utmärkt för vintersquash och -pumpor. Dessa behöver en lång växtsäsong, som t ex Cucurbita maxima-sorterna ”Queensland Blue”, ”Triamble” och ”Sweet Grey Hybrid” eller Cucurbita moschata-sorter som ”Butternut” och ”Tahitian Melon Squash”. Det går att så i varmväxthus 15 april-1 maj med omplantering 15 maj–1 juni. Plantera 2–3 plantor i en grupp med 3 meter mellan raderna och plantgrupperna. Rankor kommer att täcka hela växthusytan med vackra gröna blad och gula blommor. Med öppet växthus dröjer det inte länge förrän humlor och bin hittar fram till de fina och doftande blommorna.

Hanblomman hos Grey Ghost. Foto: Louis Lehmann
Louis Lehmann är en agronom från Kalifornien som vigt sitt liv åt cucurbita- ceae-släktet på svensk mark. ”Louie’s Pumpkin Patch” kallar han sin odling som ligger på den bördiga Västgötaslätten mellan Skövde och Mariestad. Här har den amerikanska pumpaodlaren och växtförädlaren Louis Lehmann slagit sig ner med sina pumpor. Han är en av pionjärerna som introducerat pumporna på bred front i Sverige.