Här kommer tips om tio pumpor från Louis Lehmann, en agronom från Kalifornien som experimenterat sig fram med inte minst amerikanska sorter i svensk jord.

1Grey Ghost

Zon 1–3

Vacker pumpa med spännande blå-grå färg. Köttet är fint och fast, lämpligt till exempelvis paj. Hög avkastning och utmärkta matpump-or. En öppet pollinerade sort är Sweet Meat. (C. maxima)

Utvecklingstid: 100 dagar.

Vikt: 5–6 kilo.

2Special Export

Zon 1–3

Mörkgrön så kallad Kabocha-pumpa med söt smak. Bra till gratänger. Jämn storlek med hög avkastning. Fruktköttet är superbt, torrt och en delikatess. En öppet pollinerade sort är Black Forest. (C. maxima)

Utvecklingstid: 90–95 dagar.

Vikt: Cirka 1,6 kilo.

3Orange Cutie

Zon 1–3

Japansk så kallad Hokkaido-sort som odlas på nordligaste ön Hokkaido i ett klimat som liknar det svenska. Bra till soppa. Kan även ätas som råkost. Semi-buske med hög avkastning av röd-orange frukt Mycket bra matpumpor. Motsvarande öppet pollinerade sort är Golden Nugget. (C. maxima)

Utvecklingstid: 95 dagar.

Vikt: 0,5–0,7 kilo.

4Jester

Zon 1–3

Ekollonformad sort med vit- och grönrandigt skal. Mycket söt och smakrik. Bland de bästa ätbara i kvalitet och lika med den öppetpollinerade sorten Sweet Dumpling. (C. pepo)

Utvecklingstid: 95 dagar.

Vikt: 0,4–0,7 kilo.

5Table Star

Zon 1–3

”Bordets stjärna”, en så kallad ekollonformad sort, liten och lättlagad. Mörkgrön med gul stjärna runt fästningen. Buskplanta med mjöldaggtolerans och söt frukt. En öppen pollinerade sort är Table Queen. (C. pepo)

Utvecklingstid: 80 dagar.

Vikt: Cirka 1 kilo.

6Field Trip

Zon 1–3

Liten halloweenpumpa. Frukten är mörk-orange och får färg tidigt. Den har tolerans mot mjöldagg. En öppet pollinerade sort är Jack-o-lantern.

Utvecklingstid: 105 dagar.

Vikt: 3–4 kilo.

7Zephyr

Zon 1–4

Den har ett unikt utseende som är lätt att känna igen. Frukten är gul med lätt vitt strimmad och ljusgrön blomända. Frukterna bör skördas då de är ca 10–15 cm långa för att få den bästa goda nötaktiga smaken och en fast textur. Plantorna har ett kraftfullt växtsätt och ger en hög avkastning. Motsvarande öppet pollinerade sort (så kallad ”heirloom variety”) är till exempel Yellow crookneck och Yellow straightneck.

Utvecklingstid: 54 dagar.

Vikt: Cirka 0,8 kilo.

8Early Abundance

Zon 1–3

En pajpumpa med mörkorange färg och tolerans mot mjöldagg. Öppet pollinerade pajpumpor finns som Baby Pam, New England Pie.

Utvecklingstid: 90 dagar.

Vikt: 3–4 kilo.

9Strepetti

Zon 1–3

Grön- och gulrandig spaghettipumpa med sött och smakrikt fruktkött. Bra hållbarhet. Öppet pollinerade sort är Vegetable spaghetti.

Utvecklingstid: 95 dagar.

Vikt: 1,5–2 kilo

10Hubba Bubba

Zon 1–3

Lysande orange frukt. Hög avkastning på plantorna. En utmärkt matpumpa. Bland öppet pollinerade sorter finns Uchiki Kuri och Golden Hubbard.

Utvecklingstid: 95 dagar.

Vikt: Cirka 1 kilo.

Louis Lehmann är en agronom från Kalifornien som vigt sitt liv åt cucurbita- ceae-släktet på svensk mark. ”Louie’s Pumpkin Patch” kallar han sin odling som ligger på den bördiga Västgötaslätten mellan Skövde och Mariestad. Här har den amerikanska pumpaodlaren och växtförädlaren Louis Lehmann slagit sig ner med sina pumpor. Han är en av pionjärerna som introducerat pumporna på bred front i Sverige.