- ANNONS -

Pumpor är så mycket mer än lyktgubbar på halloween.

Amerikanen Louis Lehmann kom till Sverige på 1970-talet. Han har lyckats odla 250 sorter på friland i Skåne och Västergötland
sedan dess. Han ser det som en mission att sprida kunskapen om att odla och äta pumpa i Sverige.

Som förädlare har han inte kunnat låta bli att även ta fram egna sorter, till exempel ’Louie’s Red’. Louis Lehmann bjuder på sina bästa odlingstips.

Pumpa är inte längre något som enbart odlas till lyktgubbar inför halloween. På senare år har det kommit mängder av nya delikata matsorter. Och flera kan vi tacka Louis Lehmann för, en agronom från Kalifornien som vigt sitt liv åt cucurbitaceae-släktet på svensk mark.

”Louie’s Pumpkin Patch” kallar han sin odling som ligger på den bördiga Västgötaslätten mellan Skövde och Mariestad. Här har den amerikanska pumpaodlaren och växtförädlaren Louis Lehmann slagit sig ner med sina pumpor. Han är en av pionjärerna som introducerat pumporna på bred front i Sverige.

Två gånger gödslar Louis Lehmann, en gång på våren innan sådd och i mitten av juni. Vattnar gör han faktiskt inte alls – och skördar gör han i god tid innan det blir risk för frost. Här håller han fram en ’Orange smoothie’ och en omogen ’Big Doris’. Foto: Pernilla Bergdahl

Gurkväxt med tjugotal arter

Pumporna tillhör familjen gurkväxter och består av ett tjugotal olika arter. Av dem är det bara ett fåtal som klarar odling på friland i Sverige, främst Cucurbita pepo, Cucurbita maxima och fikonbladpumpan C. ficifolia. Men trots klimatbegränsningarna finns det mängder av olika sorter att välja bland. Som mest har Louis odlat över 250 olika sorter.

Variationen är stor. Det finns sorter som är mossgröna, korallröda, blekt svavelgula, halloween-orange … Andra går i en helt annan färgskala: från äggskalvita, ärggröna – och slutligen åt det grå hållet, med namn som ’Tudor Prince’, ’Grey Ghost’ och ’Invincible’.

Som gammal växtförädlare odlar han enligt vetenskapliga principer. Varje sort har sitt eget nummer och varje frö protokollförs mycket noggrant. Uppgifterna om grobarhet, avkastning och resistens är värdefulla – och på våra breddgrader handlar det ofta om vilka sorter som hinner mogna under den korta svenska växtsäsongen.

Egenodlad sockermajs ett måste

Louis visar och förklarar sakligt, på sitt lite stillsamma vis. Trots över fyrtio år i Sverige är den amerikanska accenten omisskännlig och mycket av det som odlas är också till husbehov. Egenodlad sockermajs är exempelvis ett måste, liksom pumpa till pumpkin pie och jack-o-lanterns åt barnbarnen.

Pumpaodling – en mission

För honom har pumporna blivit till en mission. Redan som liten pojke odlade han pumpa på sin pappas avokadofarm i Kalifornien. Till Sverige kom han som ung agronom och växtförädlare, hitlockad av Sveriges Utsädesförening (senare Svalöf Weibull). Jobbet innebar att ta fram nya sorter av korn och vete – och familjen trivdes utmärkt. Men de saknade pumporna. Det var 1970-tal, halloween var ett okänt begrepp och pumpa var inget som svenskarna åt.

Utan att ha en aning om konsekvenserna bad han släkt och vänner att skicka fröer hemifrån. Det blev början på ett livslångt experiment – att odla pumpa på friland i Sverige. Genom sina forskarkontakter fick han tillgång till de europeiska genbankerna och han ingick snart i ett världsomspännande nätverk av cucurbitaceae-vänner.

Men Louis har inte nöjt sig med att prov­odla sorter. Han har även visat upp dem på Sofiero, Gunnebo och på de stora skördefesterna på Öland. Han har presenterat dem i trädgårdsprogram på tv och han har arrangerat pumpa-safari.

Han vill övertyga svenskarna om att pumpor inte bara är något man gör lyktgubbar av vid halloween. För att introducera pumpa i det svenska köket bjuder han ständigt på smakprov och delar ut recept.

Och förvånansvärt många pumpasorter går att odla på friland i Sverige, konstaterar Louis Lehmann.

”Bäst odla direkt i komposten”

– Bara man undviker de rent tropiska sorterna, de hinner inte mogna. Allra bäst är förstås att odla direkt i komposten eller i högbänkar, men jag sår på friland i mitten av maj och täcker med fiberduk de första veckorna, det brukar räcka.

Efter pensionen, för några år sedan, lämnade Louis och hustrun Myra Skåne för att flytta upp till vuxna dottern i Skövde – och ”Louie’s Pumpkin Patch” tog de med sig.

På en bit mark utanför stan fortsätter odlingarna och fältförsöken med fler än sjuttio sorter. En tredjedel odlas på uppdrag av olika amerikanska, franska eller nyzeeländska fröföretag som får lägesrapporter i utbyte mot fröer. Odlingen är inte stor och här i Mellansverige är säsongen kort. Redan första veckan i september finns risk för markfrost. Men marken är stenfri och ligger i full sol hela dagen – en viktig aspekt när det gäller pumpor.

Louis Lehmann har tagit fram egna sorter, bland annat Louie’s Red. Foto: Louis Lehmann

Har tagit fram egna pumpor

Förutom uppdragsodling åt fröföretagen odlar Louis förstås även sina egna favoriter som ’Table Star’, ’Kabocha’ och ’Grey Ghost’. På odlingsplanen finns även märkliga beteckningar som BMXlll, det är sorter utan namn som ännu inte har introducerats på marknaden. Och som förädlare har han givetvis inte kunnat låta bli att skapa några egna sorter, exempelvis hybriden ’Louie’s Red’.

Louis Lehmann vet inte hur många ton han har skördat och burit genom åren. Höfterna är slitna och huden tål inte mer sol, men entusiasmen är det inget fel på.

– Titta på den här! säger han och håller fram en liten ekollonformad ’Table Star’. Det är en av de bästa matpumporna, söt och god. Klar på några minuter i vattenbad i ugnen.

– Eller den här – en ’Knuckle Head’ – som är knottrig.

Enorm variation

Det som fängslat honom är inte minst den rika variationen. Pumpor kan verkligen se ut på många olika vis! Det finns sorter som är päronformade, ovala, vingade, randiga, tvåfärgade, turbanpumpor, prydnadspumpor … Ändå är de orange halloween-pumporna fortfarande populärast. Synd, tycker Louis Lehmann, när det nu finns så många att välja bland.

– Det finns mängder av sorter att prova och särskilt de mörkröda är väldigt rika på a-vitamin med lika mycket karotin som morötter, säger Louis och håller upp en ’Orange Cutie’ från Nya Zeeland som verkar gå bra i det nordiska klimatet.

– Ett utmärkt alternativ till kött för vegetarianerna, tillägger han.

Kan användas som pasta

De grå pumporna har det fastaste köttet men även japanska sorter som ’Uchi Kuri’ och ’Delica’ är mycket uppskattade. Ett annat alternativ är den så kallade spaghettipumpan vars trådiga innehåll kan användas som pasta.

Läs mer: Så odlar du pumpa!

Läs mer: Pumpkin pie – recept

Läs mer: 10 odlingsvärda pumpor

Lisa Ising är trädgårdsjournalist och författare och medverkar regelbundet i ledande trädgårdsmagasin i Sverige och övriga nordiska länder. I sin bok ”Trägårdslegender” sammanfattar hon svensk modern trädgårdskultur och presenterar våra största trädgårdsprofiler, deras filosofi och gröna livsverk. Både i artikel- och bokform vill Lisa Ising förmedla en kreativ och tillåtande syn på trädgård som inkluderar människor, djurliv och den vilda naturen. Växter och odling är ett livslångt intresse och hon är bland annat initiativtagare till Slottsträdgården i Malmö, ett av Sveriges första stadsodlingsprojekt som 20-årsjubilerar i år. Trädgården är numera en välkänd attraktion och inspirerar trädgårdsintresserade i både teori och praktik. Lisa Ising bor i Lund med en vildvuxen trädgård från 1920-talet med äppelträd, buxbomshäckar – och mängder av vårlökar. Senaste projektet är odlingsförsök med kiwi och restaureringen av en äng.