Pumpor – en njutning i färg och form

De är släkt med gurkor och meloner. Pumporna finns i en enorm variation. Från mjuk sommarsquash som ska avnjutas direkt till hårda och lagringsvärda sorter som kan sparas upp till något år. Färgen kan gå från djupaste orangeröd över grönt till brunt och mjukt beige. Formen kan vara klotrund, elliptisk till päronformad. Foto: Pernilla Bergdahl

Pumpor är så mycket mer än lyktgubbar på halloween.Amerikanen Louis Lehmann kom till Sverige på 1970-talet. Han har lyckats odla 250 sorter på friland i Skåne och Västergötland sedan dess. Han ser det som en mission att sprida kunskapen om att odla och äta pumpa i Sverige.Som förädlare har han inte kunnat låta bli att även ta fram egna sorter, till exempel ’Louie’s Red’. Louis Lehmann bjuder på sina bästa odlingstips. Pumpa är inte längre något som enbart odlas till […]

För att få full tillgång till den här artikeln behöver du en prenumeration. Om du redan har en så behöver du logga in, annars kan du bli prenumerant här.
Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Lisa Ising

Lisa Ising är trädgårdsjournalist och författare och medverkar regelbundet i ledande trädgårdsmagasin i Sverige och övriga nordiska länder. I sin bok ”Trägårdslegender” sammanfattar hon svensk modern trädgårdskultur och presenterar våra största trädgårdsprofiler, deras filosofi och gröna livsverk. Både i artikel- och bokform vill Lisa Ising förmedla en kreativ och tillåtande syn på trädgård som inkluderar människor, djurliv och den vilda naturen. Växter och odling är ett livslångt intresse och hon är bland annat initiativtagare till Slottsträdgården i Malmö, ett av Sveriges första stadsodlingsprojekt som 20-årsjubilerar i år. Trädgården är numera en välkänd attraktion och inspirerar trädgårdsintresserade i både teori och praktik. Lisa Ising bor i Lund med en vildvuxen trädgård från 1920-talet med äppelträd, buxbomshäckar – och mängder av vårlökar. Senaste projektet är odlingsförsök med kiwi och restaureringen av en äng.

Mer läsning: