hej@naturochtradgard.se

Sök

Pelargoner – ett hav av variationsrikedom

Här kan man se den stora variaton som ryms inom pelargonerna – i blommor och blad. Foto: Anna-Maria Eriksdotter

l Pelargonerna delas ofta in i grupper där utseende och egenskaper skiljer sig åt, liksom växtsätt och till viss del skötsel. De olika grupperna är följande: · Arter och primärhybrider· Zonalpelargoner: stjärn-, tulpanblommande, nejlikblommande, kaktusblommande,rosenknopps-, finger-, äggskals-, fågeläggs- och brokbladiga pelargoner.· Häng- och hybridhängpelargoner.· Engelska och Änglapelargoner.· Doft- och unikpelargoner.Indelning kan också ske efter antal kronblad på blomman.· Enkelblommande: 5 kronblad.· Halvdubbel: 6–9 kronblad.· Dubbel: fler än 9 kronblad.l Ytterligare en indelning kan göras med tanke på pelargonens storlek. Detta är […]

För att få full tillgång till den här artikeln behöver du en prenumeration. Om du redan har en så behöver du logga in, annars kan du bli prenumerant här.
Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Anna-Maria Eriksdotter

Hon är sjukgymnasten som förlorade sig i pelargoner. Under uppväxten på föräldragården fanns det alltid stora amplar med pelargoner varje sommar. Redan i unga år var hon intresserad av att göra nya sticklingar och plantor. Efter femton år i Norge som ansvarig för fysioterapin på Ullevål sjukhus i Oslo, blev hennes intresse för pelargoner övermäktigt. När huset i Norge inte hade plats för fler pelargoner kom möjligheten att köpa ett stort växthus. Plats fanns på föräldrarnas gård, Flädergården i Vinslöv. Med på flyttlasset från Norge följde över 3 000 plantor. Pelargonhuset blev ett välkommet tillägg till Flädergårdens verksamhet med kaffestuga och gårdsbutik. Nu fanns det massor av plats att utveckla passionen för pelargoner. Samlingen utökades till över 700 olika sorters pelargoner. Pelargonhuset lockar många besökare. Här kan man både titta på pelargonsamlingen och köpa pelargoner. Det dagliga arbetet med blommorna har gett henne en mycket stor erfarenhet och kunskap om pelargoner. Under säsongen håller Anna-Maria uppskattade föredrag och kurser om pelargoner och deras skötsel.

Mer läsning: