Anna-Maria Eriksdotter delar med sig av sina idéer om vad man kan använda pelargonen till. Bland annat får du ett fint recept på en pelargonkaka.
1I trädgården/rabatt
Pelargoner kan sättas i rabatten eller varför inte i pallkragar. Doftpelargoner är lämpliga till detta ändamål. Men kom ihåg att inga pelargoner tål frost. En idé är att ta sticklingar på hösten och förvara sorten på detta vis och låta den gamla plantan stå kvar till frosten.
2Snittblomma/bukett
3Amplar/balkonglådor
4Samplanteringar
5Mat och bak
Doftpelargoner kan användas till smaksättning och dekoration i matlagning och bakning. Det är bladen som doftar och sätter smak. Blommorna är vackra och kan användas som dekoration. Krossa/gnid ett blad mellan fingrarna, dofta och smaka på det. Doftar och smakar det gott kan man använda det. Finhacka eller mixa bladen innan du använder dem. Finhackade blad kan frysas för senare användning.
Te, glass och bakverk är vanliga användningsområden, gelé och snaps några andra. Citrusdoftande blad passar bra till fiskrätter. Provsmaka och tänk efter vad det kan passa till. Det är bara fantasin som sätter gränser.
Pelargonkaka
· 2,5 dl vispgrädde · 2,5 dl socker
· 2 lätt uppvispade ägg · 3 dl vetemjöl
· 2 tsk bakpulver · 1 tsk vaniljsocker
· 8–10 blad av citrus- eller rosendoftande pelargon
Glasyr:
· 5 dl florsocker · 1 äggvita
· 1 tsk citronsaft · finrivet skal av citron
· 8–10 blad av citrus- eller rosendoftande pelargon
Vispa grädden. Rör försiktigt ned socker och äggen, ett i taget. Sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Finhacka pelargonbladen och vänd ner i smeten. Smörj och bröa en form 24 cm. Baka i 180 grader 30–35 minuter. Kakan ska precis vara färdig, baka inte för länge. Stjälp upp och låt svalna. Mixa pelargonblad och citronsaft. Vispa äggvitan till skum och rör ner bladen och citronskalet samt florsockret. Bred över kakan och dekorera med pelargonblommor och blad.