Pelargonen användbar till mycket – som brudbukett och att äta

Anna-Maria Eriksdotter delar med sig av sina idéer om vad man kan använda pelargonen till. Bland annat får du ett fint recept på en pelargonkaka.

1I trädgården/rabatt

Foto: Anna-Maria Eriksdotter

Pelargoner kan sättas i rabatten eller varför inte i pallkragar. Doftpelargoner är lämpliga till detta ändamål. Men kom ihåg att inga pelargoner tål frost. En idé är att ta sticklingar på hösten och förvara sorten på detta vis och låta den gamla plantan stå kvar till frosten.

2Snittblomma/bukett

Foto: Anna-Maria Eriksdotter

Att plocka bort vissna blommor gynnar de nya knopparna. Om man tar bort blommorna när de börjar bli fula kan de användas i buketter. Att använda till bordsdekoration eller till och med i brudbukett är inte vanligt men det går alldeles utmärkt.

3Amplar/balkonglådor

Foto: Anna-Maria Eriksdotter

Detta är ett användningsområde som är relativt vanligt.  Tänk på att det inte bara är hängpelargoner som passar i amplar och lådor. Många andra sorter passar till detta ändamål, experimentera med de olika sorterna för att få spännande och vackra kombinationer.

4Samplanteringar

Foto: Anna-Maria Eriksdotter

Både olika sorters pelargoner och pelargoner tillsammans med andra blommor blir fina i samplanteringar. Kombinera gärna olika färg, form och struktur på bladen samt blommor i olika storlekar.

5Mat och bak

Foto: Anna-Maria Eriksdotter

Doftpelargoner kan användas till smaksättning och dekoration i matlagning och bakning. Det är bladen som doftar och sätter smak. Blommorna är vackra och kan användas som dekoration. Krossa/gnid ett blad mellan fingrarna, dofta och smaka på det. Doftar och smakar det gott kan man använda det. Finhacka eller mixa bladen innan du använder dem. Finhackade blad kan frysas för senare användning.

Te, glass och bakverk är vanliga användningsområden, gelé och snaps några andra. Citrusdoftande blad passar bra till fiskrätter. Provsmaka och tänk efter vad det kan passa till. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Pelargonkaka

· 2,5 dl vispgrädde · 2,5 dl socker

· 2 lätt uppvispade ägg · 3 dl vetemjöl

· 2 tsk bakpulver · 1 tsk vaniljsocker

· 8–10 blad av citrus- eller rosendoftande pelargon

Glasyr:

· 5 dl florsocker · 1 äggvita

· 1 tsk citronsaft · finrivet skal av citron

· 8–10 blad av citrus- eller rosendoftande pelargon

Vispa grädden. Rör försiktigt ned socker och äggen, ett i taget. Sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Finhacka pelargonbladen och vänd ner i smeten. Smörj och bröa en form 24 cm. Baka i 180 grader 30–35 minuter. Kakan ska precis vara färdig, baka inte för länge. Stjälp upp och låt svalna. Mixa pelargonblad och citronsaft. Vispa äggvitan till skum och rör ner bladen och citronskalet samt florsockret. Bred över kakan och dekorera med pelargonblommor och blad.

Hon är sjukgymnasten som förlorade sig i pelargoner. Under uppväxten på föräldragården fanns det alltid stora amplar med pelargoner varje sommar. Redan i unga år var hon intresserad av att göra nya sticklingar och plantor. Efter femton år i Norge som ansvarig för fysioterapin på Ullevål sjukhus i Oslo, blev hennes intresse för pelargoner övermäktigt. När huset i Norge inte hade plats för fler pelargoner kom möjligheten att köpa ett stort växthus. Plats fanns på föräldrarnas gård, Flädergården i Vinslöv. Med på flyttlasset från Norge följde över 3 000 plantor. Pelargonhuset blev ett välkommet tillägg till Flädergårdens verksamhet med kaffestuga och gårdsbutik. Nu fanns det massor av plats att utveckla passionen för pelargoner. Samlingen utökades till över 700 olika sorters pelargoner. Pelargonhuset lockar många besökare. Här kan man både titta på pelargonsamlingen och köpa pelargoner. Det dagliga arbetet med blommorna har gett henne en mycket stor erfarenhet och kunskap om pelargoner. Under säsongen håller Anna-Maria uppskattade föredrag och kurser om pelargoner och deras skötsel.