hej@naturochtradgard.se

Sök

Så tar du pelargonsticklingar

På plantskolan finns det stora hav av pelargonsticklingar, men du kan också försöka att ta egna sticklingar av dina favoriter. Foto: Anna-Maria Eriksdotter

När man ska klippa sticklingar på sina pelargoner är det viktigt att man bara använder fina, friska och frodiga plantor. Rädda aldrig pelargoner genom att ta sticklingar av dåligt material. Sticklingar kan tas året runt. Vanligt är att ta sticklingar på våren då pelargonerna beskärs efter vintervilan.  Ställ fram pelargonerna i ljuset och när de nya skotten är kraftiga och fina kan sticklingen tas.Tre faktorer är av största vikt för sticklingarnas fortsatta chans till överlevnad – ljus, vatten och näring.Ta […]

För att få full tillgång till den här artikeln behöver du en prenumeration. Om du redan har en så behöver du logga in, annars kan du bli prenumerant här.
Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Anna-Maria Eriksdotter

Hon är sjukgymnasten som förlorade sig i pelargoner. Under uppväxten på föräldragården fanns det alltid stora amplar med pelargoner varje sommar. Redan i unga år var hon intresserad av att göra nya sticklingar och plantor. Efter femton år i Norge som ansvarig för fysioterapin på Ullevål sjukhus i Oslo, blev hennes intresse för pelargoner övermäktigt. När huset i Norge inte hade plats för fler pelargoner kom möjligheten att köpa ett stort växthus. Plats fanns på föräldrarnas gård, Flädergården i Vinslöv. Med på flyttlasset från Norge följde över 3 000 plantor. Pelargonhuset blev ett välkommet tillägg till Flädergårdens verksamhet med kaffestuga och gårdsbutik. Nu fanns det massor av plats att utveckla passionen för pelargoner. Samlingen utökades till över 700 olika sorters pelargoner. Pelargonhuset lockar många besökare. Här kan man både titta på pelargonsamlingen och köpa pelargoner. Det dagliga arbetet med blommorna har gett henne en mycket stor erfarenhet och kunskap om pelargoner. Under säsongen håller Anna-Maria uppskattade föredrag och kurser om pelargoner och deras skötsel.

Mer läsning: