- ANNONS -

När man ska klippa sticklingar på sina pelargoner är det viktigt att man bara använder fina, friska och frodiga plantor. Rädda aldrig pelargoner genom att ta sticklingar av dåligt material.

Sticklingar kan tas året runt. Vanligt är att ta sticklingar på våren då pelargonerna beskärs efter vintervilan.  Ställ fram pelargonerna i ljuset och när de nya skotten är kraftiga och fina kan sticklingen tas.

Tre faktorer är av största vikt för sticklingarnas fortsatta chans till överlevnad – ljus, vatten och näring.

Ta stickling

Lättast att lyckas med är toppsticklingar. Skär eller klipp av grenen precis över ett bladpar. Detta för att plantan ska kunna förgrena sig och slå nya skott med minsta risk för att stammen ruttnar.

Skär eller klipp precis under ett bladpar och lämna kvar 2-4 blad i toppen på sticklingen. Ta bort knoppar om det finns.

Plantering

Numera rekommenderar man inte att sticklingen ska rotas i vatten då den lättare ruttnar.  Rötterna som bildas är anpassade för vatten och måste ”ombildas” då sticklingen skolas om till jord. Använd torvbriketter eller placera sticklingen direkt i en liten kruka med jord. Lämplig storlek 6×6 cm.

Blötlägg torvbriketten och stick försiktigt ner sticklingen. Fördelen med briketten är att man lätt ser när rötterna kommit fram. Nackdelen är att de lätt torkar ut om de står för varmt.

Om man väljer att använda kruka; Fyll krukan med en bra planteringsjord utan långtidsgödning. Skaka krukan så att substratet är lätt och luftigt. Sätt krukan i vatten och låt jorden bli lätt fuktig. Stick ner sticklingen så att den står stadigt. Fördelen med att vattna underifrån är att jorden inte packas runt sticklingen, annars kan den bli ostadig.

Sätt aldrig plastpåse över sticklingarna!

Omplantering

Nya fina, vita och friska rötter som brutit genom jordklumpen. Foto: Anna-Maria Eriksdotter

När sticklingen har rotat sig väl är det tid att plantera om den. Var inte för snabb med att plantera om, vänta tills rotklumpen är gott genombruten med rötter. Välj inte för stor kruka den första omplanteringen. Ta hellre besväret att plantera om mer än en gång. Då växer sticklingen snabbare och risken är mindre att den ruttnar.

Vatten och näring

Fortsätt gärna vattna underifrån. Då drar sig rötterna neråt mot fuktigheten. Se till så att det inte blir genomblött i krukorna, lagom är bäst. Om man planterat i torvbriketter kan man ge en svag dos näring redan när rötterna syns på utsidan i väntan på att sticklingen ska skolas om. Vad gäller sticklingar planterade i kruka så ge näring när jordklumpen är genombruten av rötter.

Läs mer: Så sköter du dina pelargoner – en guide

Läs mer: Ett hav av variationsrikedom

Läs mer: Zonalpelargonerna – en yttrycksfull grupp

Hon är sjukgymnasten som förlorade sig i pelargoner. Under uppväxten på föräldragården fanns det alltid stora amplar med pelargoner varje sommar. Redan i unga år var hon intresserad av att göra nya sticklingar och plantor. Efter femton år i Norge som ansvarig för fysioterapin på Ullevål sjukhus i Oslo, blev hennes intresse för pelargoner övermäktigt. När huset i Norge inte hade plats för fler pelargoner kom möjligheten att köpa ett stort växthus. Plats fanns på föräldrarnas gård, Flädergården i Vinslöv. Med på flyttlasset från Norge följde över 3 000 plantor. Pelargonhuset blev ett välkommet tillägg till Flädergårdens verksamhet med kaffestuga och gårdsbutik. Nu fanns det massor av plats att utveckla passionen för pelargoner. Samlingen utökades till över 700 olika sorters pelargoner. Pelargonhuset lockar många besökare. Här kan man både titta på pelargonsamlingen och köpa pelargoner. Det dagliga arbetet med blommorna har gett henne en mycket stor erfarenhet och kunskap om pelargoner. Under säsongen håller Anna-Maria uppskattade föredrag och kurser om pelargoner och deras skötsel.