hej@naturochtradgard.se

Sök

Hemmets vårdträd som i en liten ask

Fåglar som hackspettar, starar, skogs­duvor och kattugglor trivs bra i stammen av en äldre ask. Den raka stammen kan bli 25–30 meter hög. Asken är lätt att känna igen på bladen då de påminner om rönnens men är större och skirare. Foto: Dimitrina Lavchieva

Asken har haft stor betydelse för människan. Vi har gjort hållbara redskap av den och den var världen själv i den nordiska mytologin. Även idag är den viktig för mångfalden.

För att få full tillgång till den här artikeln behöver du en prenumeration. Om du redan har en så behöver du logga in, annars kan du bli prenumerant här.
Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Lena Bomler

Född och uppvuxen i Södertälje men bor sedan många år tillbaka delar av året i en liten alpby utanför Turin i nordvästra Italien. Härifrån jobbar hon som frilansjournalist. När hon inte är i Italien bor hon i en liten röd stuga vid Mälaren. Ett litet paradis på landet med härlig naturtomt och många spännande träd, buskar och växter från förr. Lena Martoglio Bomlers främsta intressen är framförallt djur, natur, trädgård och resor. En bra ledig dag börjar helst med en riktigt lång promenad med hunden i skogen. Ett intresse hon delar med sin man är rosor. Paret har en stor samling av olika sorter och det blir bara fler med åren. Det är en njutning att besöka en bra rosodlare, prata bort en stund och köpa någon ny sort med sig hem, tycker hon. I trädgårdslandet satsar paret framför­allt på höst- och vinterodling, då det är under vinterhalvåret som man bor i Italien. Mest kålsorter som savoy- och brysselkål, blomkål, broccoli och fänkål. Här kan man skörda nästan hela vintern.

Mer läsning: