hej@naturochtradgard.se

Sök

Bästa svenska persikorna är från USA och Baltikum

Persikan Riga kommer från Rigas botaniska trädgård och är en tidigmognande sort som mognar redan i slutet av juli eller början på augusti. Blommorna är stora och vackra, påminnande om mandelblom. Frukten är inte så stor men saftig och god. Gallring kan vara nödvändig. Riga har god resistens mot krussjuka med måttlig kvävegödsling. Härdig till odlingszon 4.

De två persikosorter som Åke Truedsson rekommenderar för svenska odlare är Frost och Riga. Spaljera gärna mot en södervägg råder artikelförfattaren.

För att få full tillgång till den här artikeln behöver du en prenumeration. Om du redan har en så behöver du logga in, annars kan du bli prenumerant här.
Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Åke Truedsson

Bondson från nordöstra Skåne, fick eget trädgårdsland när han var sju år. Har odlat frukt, bär och grönsaker hela livet. Han har också växtförädlat en del, bland annat smultron, vinbär, vita jordgubbar, härdig kiwi, hallon och aprikoser. Har provat massor av sorter för att berika svenska trädgårdar. Åke Truedsson har varit ordförande i riksförbundet Svensk Trädgård i åtta år. Han sitter i styrelsen för Elitplantstationen. Har mycket internationella kontakter rörande växter. Har skrivit fler än tusen artiklar med text och bilder samt skrivit ett tiotal böcker. Bland annat ”Odla tomater” och ”Odla grönsaker”. Driver sedan flera år Tomatklubben och Vitlöksklubben. Ytterligare information finner du på: www.tomatklubben.se

Mer läsning: