- ANNONS -

Hemma hos Hemmaodlats Amanda och Niclas Mörck i Lund, ligger fokus till stor del på ätbar växtlighet, inte minst groddar. Att grodda är väldigt enkelt och något som de flesta kan lyckas med. De stora favoriterna hemma i köksfönstret hos Amanda och Niclas är böngroddar av mungbönor samt linsgroddar, gärna av röda linser. Groddarna använder de i sallader och som pålägg på frukostmackan.

Fröna läggs i blöt över natten. De sväller och drar åt sig vätska. Sedan strös de blöta fröna ut i ett groddtråg där de sedan gör större delen av arbetet själva. Vissa groddtråg kräver att fröna sköljs morgon och kväll, andra sköter sig själva. Efter fem dygn kan groddarna skördas.

Böngroddarna används ofta som tillbehör till Korean BBQ. Först kokas böngroddarna i vatten så att de mjuknar. Sedan marineras de i kinesisk soja och sesamolja kryddad med chilipulver, hackad vårlök, riven vitlök och en nypa råsocker. På koreanska heter sidorätten ”Sukjunamul-muchim” och är ett traditionellt måltidstillbehör i Sydkorea.

Besök Hemmaodlat.se!

Hemmaodlat är en ideell förening vars mål är att sprida odling av grönsaker hemma, oavsett hur man bor. Vi började väldigt enkelt med en studiecirkel 2013 genom Studiefrämjandet och har sedan dess vuxit till en förening med egna lokaler och studiecirklar två gånger i veckan. Det har inneburit väldigt hårt arbete för många involverade men också många roliga och lärorika tillfällen.