Äpplen på karg skärgårdsö – Jarle Stedjes favoriter på Fåglarö

Jarle Stedje har skapat ett eget litet Eden på en ö i Stockholms skärgård där berget ofta ligger i dagern och de sällsynta jordfickorna är svårfunna. Mitt i paradiset återfinns så klart äpplet. En hel mängd sorter – 160 stycken. Här är Jarl Stedjes egna favoriter:

1Atle

I den lokala plantskolan fanns ett stort och fint äppelträd, men det hade tappat sin etikett och ingen visste vad det hette. ”Jag blev erbjuden att få köpa det för halva priset”,
berättar Jarle. ”Jag kände mig först tveksam, men sedan köpte jag det i alla fall. Då valde jag att kalla det Atle, efter mitt barnbarn. Kanske tar jag med frukter till en äppelutställning i framtiden för att få den sortbestämd av en pomolog”, säger Jarle Stedje.

2Eldrött duväpple

(Zon 1–2) – mogen december

Dansk sort som funnits i handeln i snart 150 år. Får små, djupröda och sent mogna frukter – alltså ett idealiskt julgransäpple. På hösten framträder frukterna vackert röda mot natur-tomtens gulnande björklöv. Sorten är den sista Jarle plockar in före frosten. Har inte äpplena blivit helröda kan man lägga ut dem för att få färg soliga höstdagar. Bär vartannat år, men då rikligt. De små frukterna uppskattas av barn.

3Farmors juläpple

(Zon 1–4) – mogen oktober–november

Ett annat äpple att hänga i julgranen. Kommer från Ångermanland. Får större plattrunda frukter jämfört med Eldrött duväpple. Den röda täckfärgen är inte alltid lika intensiv, men Jarle har ibland förvarat äpplena i en glasvas vid fönstret där de rodnat av solen. Håller sig till jul. Jarle har odlat sorten i sex år och konstaterar att den är starkväxande. Köttet är löst, saftigt och sötsyrligt.

4Husmoder

(Zon 1–2) – mogen november

Gammal hushållssort av troligt tyskt ursprung som får mycket stora äpplen – de största på Fåglarö. Köper man äppelmos från Tyskland är den oftast gjord på den här sorten berättar Jarle. Har ett vitt, sött och föga syrligt äppelkött som ger ett ljust mos utan att brunfärgas. På Fåglarö sedan tjugo år, men är tyvärr svår att hitta i plantskolan. Ett kraftigvuxet träd som börjar bära sent.

5Höstdessert

(Zon 1–4) – mogen början av september

Jarle köpte trädet utan att ha smakat efter att hans lokala plantskola ringt och berättat att de fått in en spännande sort de aldrig haft förut. Trädet visade sig vara en riktig fullträff –  ett tidigmognande mycket gott dessertäpple; krispigt, sötsyrligt och med en säregen kraftigt kryddig smak. Har tolererat Fåglarös sommartorka bra. Sorten kom till Sverige från Estland i början av 1990-talet och är en korsning mellan Antonovka och Wealthy.

6Katja

(Zon 1–3) – mogen september

Svensk korsning av James Grieve och Worcesterparmän. Fast, söt och ganska saftig sort som Jarle är mycket förtjust i. Skaffade sitt första träd för bara sju år sedan, men har idag tre Katjaträd. En tålig sort som växer kraftigt i ungdomen. Ett av de mest rikbärande äpplena på Fåglarö, som med fördel kan kartgallras. Jarle brukar lagra dem i sin äppelkällare fram till slutet av november.

7Maglemer

(Zon 1–3) – mogen november

God bordsfrukt av okänt ursprung, men tidigare vanlig i dansk odling. Jarle smakade den på Skansens årliga äppelutställning för över tjugo år sedan och blev genast förtjust i det saftiga och söta äpplet som bara är svagt syrligt och har en utpräglad egen arom. Planterade ett träd året efter som han med tiden format till en lövportal över trappan. Har gett regelbunden rik skörd men kräver kartgallring eftersom äpplena annars blir allt för små.

8Melba

(Zon 2–5) – mogen september

Drygt hundraårig kanadensisk sort, från en kärna av äpplet McIntosh. Jarle har odlat den i ungefär femton år och skaffade trädet för dess tolerans för mager jordmån och kärvt klimat. Lämpar sig väl för Fåglarös regnfattiga somrar. Han rekommenderar det gärna till odlare med liknande förutsättningar. Äpplet är en medelmåttig bordsfrukt enligt Jarle, varken särskilt söt eller syrlig, men det har en kraftig och angenäm doft.

 

Arbetar till vardags som landskapsarkitekt i Göteborg. Intresserad av fruktodling sedan en trädgårdsutbildning för snart femton år sedan, bland annat för den inspirerande och kunnige halländska pomologen Rolf Eskilsson. Mycket road av att beskära fruktträd. Kom i kontakt med Jarle Stedje och hans äppelträdgård första gången 2015 då denne ville ha hjälp att beskära sina fruktträd för att öka skörden och samtidigt behålla och förstärka trädgårdens naturkaraktär och estetiska kvaliteter. Vill ni läsa mer om fruktodling har Mats Daniel Nilsson nyligen skrivit om ängsfruktodling i södra Tyskland (i Pomologen, nr 1 2017, s. 4-8) och om hur parkförvaltningar kan planera och förvalta offentliga fruktallmänningar där alla får plocka (i Utemiljö, nr 1 2017, s. 14-16 samt Pomologen, nr 2 2017, s. 5-11). Kontakt: mats.daniel.nilsson@gmail.com