Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse avsätter 272 miljoner kronor till skogsforskning vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
– För att kunna producera och skörda skog på ett hållbart sätt måste vår kunskap öka, konstaterar Peter Wallenberg, ordförande i Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.
För att kunna utföra ett hållbart brukande och trygga skogens biologiska mångfald behövs ett grundvetenskapligt forskningsprogram samtidigt som nya analysverktyg utvecklas. Därför spänner satsningen från variationsrikedom inom enskilda arter till diversitet av hela skogslandskap.
Satsningen innebär att Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse avsätter 272 miljoner kronor till Sveriges lantbruksuniversitet för forskning om framtidens brukande och bevarande av skog.
– Jag är oerhört tacksam över att Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse ger SLU möjligheten att bidra till framtidens bioekonomi genom grundforskning, i en satsning som är så omfattande att den möjliggör de komplexa systemperspektiv som behövs för att lyckas. Mer kunskap om våra stora skogsresurser och hållbart skogsbruk är av central betydelse, säger Maria Knutson Wedel, rektor vid SLU.
Anslaget omfattar en avsättning på 75 miljoner kronor till fem rekryteringspaket där nya forskargrupper ska etableras med inriktning mot skogsskötsel och biologisk mångfald i terrestra miljöer samt i vattenrika miljöer, verktyg för strukturell och funktionell biologisk mångfaldsutvärdering, kartläggning av biologisk mångfald med hjälp av eDNA, samt genetisk biodiversitet i relation till skogsskötsel.
50 miljoner kronor avsätts till en förlängning fram till år 2030 av de löpande forskningsprogrammen Future Silviculture samt Skogsbiologi och bioteknik.
147 miljoner kronor avsätts slutligen till en ny forskarskola inom Future Silviculture, där mer än 50 doktorander varav 14 industridoktorander ska utbildas.