Slåttertid är liens tid att ge nytt liv

Att slå med lie och arbeta tillsammans med andra är inte bara trevligt utan även stärkande för kroppen, med rätt teknik. Den som går en liekurs och blir tillräckligt skicklig på att slå har sedan möjlighet att arbeta med slåtter mot betalning. Foto: Ground Picture

För konstnären Inga Lovén var det en självklarhet att den vackra äng som hon låtit växa upp i hennes trädgård på en liten ö
i Mälaren, skulle slås med lie på traditionellt vis. Det var från de ljuvliga ängsblommorna, fjärilarnas färgstarka vingar och humlornas surr som hon fick sin inspiration. Extra mån var hon om de mer sällsynta arterna.

Intresset för att slå med lie växer – möt ”Slåttergubben”, Janne Wester, som utbildar den som vill lära sig mer om hur man slår med lie.

Inga Lovén fick sin konstnärliga utbildning vid Otte Skölds målarskola och mellan 1949 och 1954 vid Konstakademien i Stockholm. Bara 19 år gammal deltog hon med en målning på Liljevalchs höstsalong 1945. 1956 reste hon med lastbåt till Boston för att bli biografföreståndare och stannade där till 1965. Tillbaka i Sverige målade hon, skrev artiklar om film och konst, översatte och recenserade litteratur. År 2002 tilldelades Inga Lovén statlig inkomstgaranti för konstnärer. Hösten 2016, när Inga var 90 år, visades en större retroaktiv utställning på Konstakademien, där man även återskapat hennes ateljé. Hon är begravd på Klosterkyrkogården i Lund.

I Inga Lovéns målningar finner man ofta naturalistiska inslag, i en knappt märkbar färgskala med spröda linjer där mycket överlåts till betraktarens öga. En antydning av en ängsblomma, en trädstam, snö, ett före­mål eller en vegetation där bilden liksom får sin näring från ljuset.

Inga månade om mångfalden och visste hur viktig den är för pollinatörer då deras värdväxter får allt mindre utrymme. Och alla fåglar som kom för att söka föda på den äng som födde insekter som fåglar äter.

”Äng är åkers moder” var förr ett vanligt talesätt då man med lie slog och med räfsa skördade den äng som gav det livsviktiga fodret till krea­turen under vinterhalv­året. Från djuren fick man den gödsel som skulle spridas på ängar och åkrar, som ett naturligt kretslopp. Sedan kom industrialiseringen, man övergick till konstgödsel och ängarna blev allt färre.

Att slå med lie ses idag som ett gammalt hantverk och en konst på utdöende. Det är inte så svårt att lära sig som det kanske ser ut om man bara får kunskap om rätt teknik att slå. Då är det rent av både stärkande för ryggen och en bra träning.

Janne Wester är professionell slåttrare och eldsjälen som driver Slåttergubben sedan 2002.
Med lie behövdes ingen käpp

Jan Wester, som driver företaget Slåttergubben i Östergötland, är en av de som lär ut professionell slåtter som han själv behärskar så väl. Förutom att hålla kurser, föredrag och ge rådgivning om hur man bäst kan anlägga en äng på tomten, slår och räfsar han tillsammans med sina erfarna mannar cirka 45 hektar per år för hand.

Som liten såg han sin morfar slå marken runt morföräldrarnas mjölkgård med lie och han började drömma om att bli lika duktig som honom en dag. Han minns med värme hur hans morfar gick med käpp på dagarna men hur han lade undan den, tog fram lien och började slå utan problem.

Jan brinner verkligen för biologisk mångfald där slåtter är en viktig del. Han gick själv sin första liekurs när han var tjugo år, som då anordnades av Fältbiologerna. 

Den rytmiska rörelse som uppstår när man slår och det fokus och den koncentration man riktar mot liens egg, ses av många som en meditativ rörelse som ger harmoni – en sinnlig upplevelse.

Många har en fin kulturmark som skulle kunna bli en vacker äng utan att veta om det. Låter man gräset få växa upp så ser man vad marken innehåller för både växtarter och insekter. För varje slåtter kommer sedan nya blommor att visa sig.
Håller år efter år

Det krävs ingen skyddsutrustning, det är tyst och stör ingen granne då man slår och ingen bensin används. En lie är lättskött – rätt inställd med ett väl knackat lieblad håller den år efter år.

För att lära sig krävs heller inga förkunskaper utan bara en vanligt god fysik. Ibland kan det enligt Jan rent av vara bättre att inte ha några förkunskaper när man ska lära sig det rätta greppet. Det finns en gammal tro hos många att man ska kunna ”ha en hatt under armen” för att kunna slå bra, men det stämmer inte menar Jan. 

På Slåttergubbens kurser lägger man stor vikt vid grunderna i knackning och bryning förutom att få en bra teknik. Den som inte har en egen lie får låna, men bäst är att köpa sig en egen, så det är den man lär sig att knacka, bryna och justera in alla vinklar och handtag på.

Kurserna består av både praktik och teo­ri. Man lär sig grundläggande slåtterteknik och att hantera en lie på ett säkert sätt. Framför allt så har man det trevligt när man arbetar tillsammans med kursledare och övriga deltagare. Den som vill, och som blir tillräckligt skicklig, kan rent av få jobba med slåtter mot lön.

Slåttern infaller vanligtvis mellan mitten av juli och september. Ibland kanske man väljer att slå under frukträden tidigare, innan frukten börjat ramla ner. Det går att slå gräs som bara är någon centimeter högt lika gärna som långt gräs. Efteråt räfsar man ihop gräset som blir utmärkt att använda till täckodling.

Grafik: Björn Hellström
Modeller varierar mellan regioner

Det finns flera olika sorters orv (lieskaft) och modellerna kan variera mellan olika regioner och länder precis som olika längder på blad. Förr i tiden var det även vanligt att man hade olika orv och blad till olika arbeten.

Den sortens lie som Slåttergubben använder är så kallad knack-lie. Den knackas en gång om dagen med en hammare, är av något mjukare stål och man slipar den inte på samma vis som man gjorde förr.

Inga Lovén däremot hade flera liar av den sort som kallas för slip-lie, med ett lieblad av hårt stål som slipas med brynen och slipstenar. På hösten lämnade hon dem hos en granne som slipade dem på en stor, roterande natursten och såg till att de var klara när våren kom. De var av gammal nordisk sort som kallas för kortorvs-lie, med ett ganska kort lieskaft och ett vinkelställt blad rakt mot orvet.

Ett av hennes lieskaft påminner dock om de gamla amerikanska och är inte ett vanligt svenskt orv. Hur det hamnade i hennes ägo vet ingen idag men lite märkligt ändå med tanke på att hon själv faktiskt från mitten av 1950-talet tillbringade nästan tio år i Boston, USA.

Med lastbåt över Atlanten

Två år efter att hon avslutat sina konststudier, först på Otte Skölds målarskola och senare utbildningen på Konstakademien i Stockholm fram till 1954, reste hon med lastbåt över Atlanten för att driva en biograf för avantgardistisk europeisk film. Där lärde hon känna många intressanta personer, som den amerikanske författaren Charles Olson, och blev kvar till 1965.

Förutom att måla så arbetade Inga som kulturskribent, översatte och skrev, recenserade och läste. Under längre perioder lämnade hon sin lägenhet med ateljé ™
i centrala Stockholm för att tillbringa tiden på den lilla Mälarön med en yta på bara 53 hektar.

Vår, sommar och höst rodde hon över från fastlandet med sin lilla båt, oavsett väder. Vintertid skidade hon över isen till ön.

På ön fanns ingen möjlighet att handla. I sin begränsade packning på cykeln, som stod parkerad vid bussens slutstation, fanns främst linser och torkad frukt. För övrigt levde hon på trädgårdens frukter och bär och det naturen gav. Ibland rodde någon granne och vän över med egenodlade färska grönsaker.

Varje sommar, när gräset blivit tillräckligt högt, bjöd hon ut några ungdomar till ön för att tillsammans med henne slå den vackra ängen. Efter arbetsdagens slut bjöd hon på soppa, pannkakor och en intressant pratstund. Inga var en minst sagt spännande kvinna. Berest och lärd.

Ett av hennes favoritmotiv var de blåklockor som växte på ängen. Förutom att hon betytt mycket för senare generationer som bildkonstnär så förmedlade hon även sin kunskap om att vårda en äng till de ungdomar som besökte henne.

Många av oss har en fin kulturmark, som kan bli en perfekt äng, utan att veta om det. Genom att låta gräset få växa upp och se vad som finns och vad marken innehåller kan vi upptäckta oändligt många olika växtarter och insekter. Och olika blommor kommer sedan att visa sig år från år.

Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Lena Martoglio Bomler

Född och uppvuxen i Södertälje men bor sedan många år tillbaka delar av året i en liten alpby utanför Turin i nordvästra Italien. Härifrån jobbar hon som frilansjournalist. När hon inte är i Italien bor hon i en liten röd stuga vid Mälaren. Ett litet paradis på landet med härlig naturtomt och många spännande träd, buskar och växter från förr. Lena Martoglio Bomlers främsta intressen är framförallt djur, natur, trädgård och resor. En bra ledig dag börjar helst med en riktigt lång promenad med hunden i skogen. Ett intresse hon delar med sin man är rosor. Paret har en stor samling av olika sorter och det blir bara fler med åren. Det är en njutning att besöka en bra rosodlare, prata bort en stund och köpa någon ny sort med sig hem, tycker hon. I trädgårdslandet satsar paret framför­allt på höst- och vinterodling, då det är under vinterhalvåret som man bor i Italien. Mest kålsorter som savoy- och brysselkål, blomkål, broccoli och fänkål. Här kan man skörda nästan hela vintern.

Mer läsning:

Myrten – för kärlekens skull

I Rom var myrten helgad åt Venus, kärlekens gudinna, i Grekland åt Afrodite och även till Hymenaios, äktenskapets och bröllopets gud. Kärleksdikternas musa Erato var krönt med en krans av myrten.