hej@naturochtradgard.se

Sök

Skogsbrand – så återvänder livet efter förödelsen

Från luften får man en annan överblick av förödelsen. Foto: Kjell Gustavsson

Efter branden blir det en öppning för nyetableringar. Frön och bevingade insekter landar på den avbrända marken för att etablera sig. Det finns många specialister som inte klarar sig i konkurrensen med många andra arter, men som har sin chans efter en brand. Här nedan beskriver illustratören Jonas Lundin hur livet återkommer den närmsta hundraårsperioden efter en skogsbrand. 0–2 år. En del frön och jordstammar har klarat sig. Några skjuter skott och andra blommar redan första året. Våren efter branden […]

För att få full tillgång till den här artikeln behöver du en prenumeration. Om du redan har en så behöver du logga in, annars kan du bli prenumerant här.
Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Niclas Bergius

Niclas Bergius är en biolog som sedan slutet av 1990-talet arbetat mycket med matsvamp, däribland de i Japan mycket uppskattade goliatmusseron och talltuvskivling. Arbetet har skett både på SLU i Uppsala och inom riskkapitalbolag. Koppling mellan naturvård och svamp är något som ligger honom extra varmt om hjärtat och Niclas har löpande utbyte med svampforskare i Japan. Sedan drygt tio år tillbaka arbetar Niclas som projektledare för EU-finansierade Life-projekt på Länsstyrelsen i Västmanland. Life-projekten har handlat om allt från att restaurera fågelsjön Asköviken (projektet Life-Asköviken) till att göra storskaliga insatser för naturmiljöerna i Mälarens inre skärgård (projektet Life-MIA). Sedan två år tillbaka är Niclas projektledare för det stora naturvårdsbränningsprojektet, Life-Taiga, vilket sammanlagt omfattar 14 län och har en total budget på 100 miljoner kronor. Projektet kommer att pågår fram till slutet av 2019.

Mer läsning: