- ANNONS -

Scoville, eller SHU (Scoville Heat Units), är en enhet för att mäta den upplevda hettan, orsakad av förekomsten av capsaicin i födoämnen, speciellt chilipeppar. Skalan uppfanns av Wilbur Scoville år 1912.

Från början var scoville definierad som den lägsta koncentration av en lösning av substansen där hettan kunde förnimmas på tungan. Exempelvis kan kanske en milliliter puré av en av de hetaste pepparfrukterna, habaneron, förnimmas utspädd med 300 liter vatten. Denna habanero skulle då alltså ha en hetta på 300 000 scoville.

Numera kan man mäta koncentrationen av capsaicin direkt i laboratorium, och scoville är därför omdefinierat så att den utgår från den uppmätta koncentrationen istället.

Paprika ligger på mellan 0 och 100 scovillegrader, jalapeño på 2 500–8 000 och rent capsaicin på 16 miljoner.

Den starkaste chilin sedan 2012 är enligt Guinness Rekordbok Carolina Reaper som uppmätts i medeltal till 1 569 300 SHU och max ca 2 200 000 SHU.

Björn är Åstorpsbon som går in med hull och hår när passionen väl griper in. Sedan många år är han grillfantast och grundaren av sajten Bbqlovers.se. Därifrån var steget inte långt när han senare startade Chililovers.nu. Odlingskunskaper har han med sig från barn­domen och sin mycket trädgårdsintresserade mamma, men specialistkunskaperna om chili, de är självinlärda efter idogt odlande de senaste åren. På sin chilifarm i Klippan har 35-åringen idag 400 plantor. I fjol var de fördelade på 100-talet sorter, vilket i år har bantats ner lite för att fokusera på de mest populära. Björn driver på sin sajt försäljning av bland annat fröer, färsk chili och torkad, mald chili. Från och med den 6 april kan han även titulera sig författare då han ger ut boken ”Älska chili” tillsammans med Jennifer Bark, David Stark och Jonas Larsson.