Svartpepparn var dyr på 1500-talet. Chilin blev snabbt en utmanare när handelsfartygen blev fler och kunde täcka större avstånd. Här nedan kan du läsa om de fem huvudarter som chilin är indelad i.
1Capsicum annuum
Den här har ni alla satt i er åtskilliga gånger för här ingår nämligen vår helt vanliga paprika. Den mäter dock bara ett par hundra Scoville så vi pratar förstås hellre om chilisorter som cayennepeppar, jalapeño och padrones.
Och även om vi nu befinner oss i spanskpepparland så ska vi inte glömma all den härliga chili vi får i oss på Thailandsresan – även den tillhör Capsicum annuum.
2Capsicum baccatum
Aji Amarillo är den mest utbredda baccatumsorten. Aji betyder chili på spanska, huvudspråket i amarillons ursprungsland Peru. Capsicum baccatum odlas mest i just Peru, i Bolivia och stora delar av övriga Sydamerika.
Här hemma hyser vi en viss kärlek för en annan vacker och god baccatum, Lemon Drop!
3Capsicum chinense
Här hittar ni de superheta chilisorterna, som Carolina Reaper, Bhut Jolokia och den danska värstingen Bhut Orange Copen-hagen.
Namnet Chinense låter oss tro att sorten härstammar från Kina, men det kunde i stort sett inte bli mer fel. Det var dock vad den nederländska botanisten Nikolaus Joseph von Jacquin trodde när han gav sorten sitt namn på 1700-talet.
Nej, sorten kommer förstås från Centralamerika och de karibiska öarna. På svenska kallas Capsicum chinense ofta för havannapeppar. Inte så konstigt då namnet på den vanligaste sorten, Habanero, betyder “från Havanna”.
4Capsicum frutescens
Den fleråriga spanskpepparn härstammar från Brasilien och Amazonas och finns alldeles garanterat i de flesta svenska hem idag. Jaså, det tror ni inte? Men om vi nämner Tabasco? Eller Rawit, som är vanlig i den sambal oelek vi köper i vår lokala livsmedelsbutik. Och så har vi förstås Piri Piri, en kryddklassiker som också hör hemma bland frutescenserna.