Chilins fem dominerande arter

Svartpepparn var dyr på 1500-talet. Chilin blev snabbt en utmanare när handelsfartygen blev fler och kunde täcka större avstånd. Här nedan kan du läsa om de fem huvudarter som chilin är indelad i.

1Capsicum annuum

Foto: Save the seasons

Den här har ni alla satt i er åtskilliga gånger för här ingår nämligen vår helt vanliga paprika. Den mäter dock bara ett par hundra Scoville så vi pratar förstås hellre om chilisorter som cayennepeppar, jalapeño och padrones.

Och även om vi nu befinner oss i spanskpepparland så ska vi inte glömma all den härliga chili vi får i oss på Thailandsresan – även den tillhör Capsicum annuum.

2Capsicum baccatum

Foto: Luis Tamayo

Aji Amarillo är den mest utbredda baccatumsorten. Aji betyder chili på spanska, huvudspråket i amarillons ursprungsland Peru. Capsicum baccatum odlas mest i just Peru, i Bolivia och stora delar av övriga Sydamerika.

Här hemma hyser vi en viss kärlek för en annan vacker och god baccatum, Lemon Drop!

3Capsicum chinense

Foto: Xame Méndez

Här hittar ni de superheta chilisorterna, som Carolina Reaper, Bhut Jolokia och den danska värstingen Bhut Orange Copen-hagen.

Namnet Chinense låter oss tro att sorten härstammar från Kina, men det kunde i stort sett inte bli mer fel. Det var dock vad den nederländska botanisten Nikolaus Joseph von Jacquin trodde när han gav sorten sitt namn på 1700-talet.

Nej, sorten kommer förstås från Centralamerika och de karibiska öarna. På svenska kallas Capsicum chinense ofta för havannapeppar. Inte så konstigt då namnet på den vanligaste sorten, Habanero, betyder “från Havanna”.

4Capsicum frutescens

Foto: Eric in SF

Den fleråriga spanskpepparn härstammar från Brasilien och Amazonas och finns alldeles garanterat i de flesta svenska hem idag. Jaså, det tror ni inte? Men om vi nämner Tabasco? Eller Rawit, som är vanlig i den sambal oelek vi köper i vår lokala livsmedelsbutik. Och så har vi förstås Piri Piri, en kryddklassiker som också hör hemma bland frutescenserna.

5Capsicum pubecens

Foto: Drcooling

En mindre vanlig sort som sticker ut på flera fina sätt med sina håriga blad, svarta kärnor och sin fruktköttiga konsistens.

Capsicum pubescens härstammar från Bolivia och den mest kända sorten heter Rocoto.

Björn är Åstorpsbon som går in med hull och hår när passionen väl griper in. Sedan många år är han grillfantast och grundaren av sajten Bbqlovers.se. Därifrån var steget inte långt när han senare startade Chililovers.nu. Odlingskunskaper har han med sig från barn­domen och sin mycket trädgårdsintresserade mamma, men specialistkunskaperna om chili, de är självinlärda efter idogt odlande de senaste åren. På sin chilifarm i Klippan har 35-åringen idag 400 plantor. I fjol var de fördelade på 100-talet sorter, vilket i år har bantats ner lite för att fokusera på de mest populära. Björn driver på sin sajt försäljning av bland annat fröer, färsk chili och torkad, mald chili. Från och med den 6 april kan han även titulera sig författare då han ger ut boken ”Älska chili” tillsammans med Jennifer Bark, David Stark och Jonas Larsson.