- ANNONS -

Att rävar kan vandra långt har varit känt, men nu kan forskare konstatera att de rör sig över större geografiska områden än vad man tidigare vetat om – och dessutom snabbare.

– En följd av det är att parasitspridningen sker mycket snabbare och över större områden än vad man tidigare har trott. Även etablerade rävar gör utflykter på flera mil för att sedan återvända till sitt område. Vi är väldigt nyfikna på vad som lockar dem; vad är poängen med dessa exkursioner, undrar Tomas Willebrand, professor på högskolan i Hedmark i Norge och ansvarig för forskningsprojektet ”Rödräven på spåret”.

Studierna visar att många rävar gör vandringar på mellan 6 och 30 mil och att det går fort. Det är inte så att de vandrar iväg och sedan stannar här och var. Snarare bestämmer de sig för att sticka, långt och på kort tid.

”Rödräven på spåret” har pågått i fem år och i början handlade det främst om att märka ett tillräckligt stort antal rävar. I dag är omkring hundra märkta.

– Alla sade att det var omöjligt att märka rävar på det sättet när vi började. De är listiga och stannar ofta utanför våra fällor där de sitter och iakttar betet, säger Tomas Willebrand, men vi har lyckats.