Search
Close this search box.

hej@naturochtradgard.se

Search

Rådjur i trädgården – här är växterna som tar kampen

Rådjuren finns i hela landet, utom i fjällkedjan. De finns i våra trädgårdar och också ofta nära centrum av våra städer. Ett stenkast från Gullmarsplan, nära Globen i Stockholm, finns de i stort antal. Rådjuren är effektiva födosökare och getterna lär hela tiden nästa generation var de ska hitta godbitar i odlingslotter, villaträdgårdar och andra av människan välfyllda skafferier. Foto: Shutternelke

Rådjur finns i hela landet och de verkar vara villiga att provsmaka nästan vad som helst. Men det finns växter som oftast lämnas ifred. Lars-Åke Janzon tecknar rådjurets årscykel och tipsar om någorlunda rådjurssäkra växter.

För att få full tillgång till den här artikeln behöver du en prenumeration. Om du redan har en så behöver du logga in, annars kan du bli prenumerant här.
Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Lars-Åke Janzon

Lars-Åke Janzon är pensionär sedan något år, men har en lång bakgrund från Naturhistoriska riksmuseet där han sedan 1972 framförallt arbetade på enheten för entomologi och på den publika avdelningen. Han blev fil dr vid Zoologiska institutionen vid Stockholms Universitet 1984, förste intendent på riksmuseet 1985 och jour­havande biolog 1999. Han är flitig och återkommande skribent i Natur & Trädgård och har förutom ett stort antal artiklar i olika tidskrifter gett ut ett flertal böcker och varit faktagranskare av ett sextiotal böcker med biologiskt innehåll. Han känns också igen från hundratalet medverkanden i olika radio- och TV-program. Lars-Åke Janzon har också arbetat som lärare i faunistik vid Stockholms universitet i 17 år. Han har ett sjuttiotal fältstudier över hela världen i bagaget och har agerat exkursionsledare såväl i Sverige som ute i världen, bland annat kring Medelhavet, på Kanarieöarna, i Östafrika och i Indien.

Mer läsning: