Falsk tryffel på gröna valnötter

Gröna valnötter skördas innan själva nöten börjar bli förvedad och kan användas till inläggningar, sylt, chutney, likör och mycket annat.

I de flesta länder där äkta valnöt har odlats traditionellt används inte bara de färdiga nötterna, utan även de omogna, gröna nötterna. Gröna valnötter är oerhört nyttiga och innehåller mycket antioxidanter samt höga halter vitamin C.

Äkta valnöts gröna frukter ska innehålla mellan 1 000 och 3 000 mg vitamin C per 100 g. I Livsmedelsverkets databas finns det inget livsmedel som ens kommer i närheten av sådana C-vitaminhalter. Deras lista toppas av torkade nypon som innehåller förhållandevis ynka 270 mg vitamin C per 100 g.

Gröna valnötter skördas precis innan skalet hos själva nöten börjar bli förvedat, vilket i stora delar av Europa traditionellt brukar inträffa runt Johannes Döparens dag den 24 juni. I vårt svala klimat kan skördedatumet inträffa någon vecka senare än så, beroende på vilken odlingszon du befinner dig i och hur kall eller varm våren har varit. Det går att plocka nötterna direkt från trädet, men ofta tas endast de nötter som har blåst ner av vinden. Träden brukar nämligen kartgallra sig själva och på så vis behöver användandet av gröna nötter inte påverka höstens nötskörd negativt. Gröna valnötter gör sig bra i inläggningar, sylt, chutney och en besk likör som kanske är mest känd under sitt italienska namn Nocino. Det för min smak mest intressanta sättet att förädla de gröna valnötterna är att tillverka så kallad falsk tryffel, som är en lokal delikatess i området Pfalz i sydvästra Tyskland. Det tar upp till två år från skörd till färdig tryffel, men smakupplevelsen är väldigt speciell och helt klart värd mödan.

Så här förbereder du inläggningen:

1. Skörda 1 kg gröna valnötter.

2. Picka ett antal hål i var och en av nötterna med en tandpetare eller potatissticka.

3. Låt nötterna dra i kallt vatten i 2–3 veckor för att låta de beska garvämnena dras ut. Byt vattnet två gånger om dagen i början och sedan varannan dag. Förvara nötterna i kylen under urlakningen. Vattnet kommer att bli nästan svart i början och ljusare och ljusare ju mer garvämnen som har lakats ur.

4. Efter urlakningen häller du av det kalla vattnet och skållar nötterna med kokande vatten. Låt dra i tio minuter och häll av.

Tänk på att använda handskar när du hanterar gröna valnötter, de färgar av sig enormt!

Till själva inläggningen behöver du:

1,2 kg socker

7 dl vatten

6 nejlikor

1 kanelstång

Märgen av en vaniljstång

Skalet av två ekologiska citroner

Gör så här:

1. Koka upp sockret och vattnet med kryddorna. Låt koka tills allt socker har löst sig och vätskan klarnar (då är temperaturen 105°C).

2. Lägg i valnötterna och koka i ytterligare 30 minuter, tills nötterna blir mjuka och svarta.

3. Fördela nötterna på glasburkar.

4. Koka upp sockerlagen en gång till och häll över nötterna. Sätt på lock.

Nu ska den falska tryffeln (som ser ut som tryffel, men smakar sött och kryddigt) mogna fram under minst ett halvår och helst ett par år innan den används. Den passar bra till ost, glass eller mustiga kötträtter.

En mindre tidskrävande variant på detta recept är att först skala de gröna nötterna för att komma ner till det vita fruktköttet under det gröna skalet. Då kan urlakningstiden halveras, i övrigt är tillvägagångssättet det samma. Tänk dock på att anpassa mängden socker och kryddor till mängden skalade valnötter. Denna variant är populär i bland annat Grekland där den går under namnet Glyko Karydaki.

Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Philipp Weiss

Philipp Weiss är utbildad civilingenjör och diplomerad permakulturdesigner. Han är författare till ”Fleråriga grönsaker: upptäck, odla, njut” (2016, med Annevi Sjöberg och Daniel Larsson) och ”Skogsträdgården: odla ätbart överallt” (Årets trädgårdsbok 2018, med Annevi Sjöberg). Han bor med sin familj i Stjärnsund i södra Dalarna, där han började anlägga sin första egna skogsträdgård år 2007. Idag täcker odlingarna drygt 2 hektar och omfattar över 300 arter av träd, buskar och örter. Den stora inspirationskällan för hans odlingar är barndomens ätliga landskap i södra Tyskland. Sina odlingserfarenheter dokumenterar han på Skogsträdgårdsbloggen och han håller regelbundna kurser och föredrag om odling av fleråriga nyttoväxter. Tillsammans med sin familj driver han Puttmyra skogsträdgård med tillhörande plantskola för skogsträdgårdsväxter. Våren 2022 utkommer hans nya bok ”Nötodlarens handbok” som fokuserar på nötodling i nordliga klimat.

Mer läsning:

I Rom var myrten helgad åt Venus, kärlekens gudinna, i Grekland åt Afrodite och även till Hymenaios, äktenskapets och bröllopets gud. Kärleksdikternas musa Erato var krönt med en krans av myrten.