Vid årsskiftet släppte Världsnaturfonden, WWF, en rapport som visar att forskare under förra året upptäckte osannolika 163 nya arter i Mekong i Sydostasien.
Det handlar bland annat om en ”psykedelisk” orm, en sällsynt bananart och en krokodilsalamander som påminner om Hollywoodbilden av hur en aggressiv livsform från yttre rymdenutomjording skulle kunna se ut.
Mekongfloden rinner genom Kina, Laos, Burma, Thailand, Vietnam och Kambodja. Området har ett rikt växt- och djurliv. Det senaste decenniet har forskare gjort rikligt med spännande fynd – i snitt upptäcks två nya arter varje vecka.
– Artrapporten är en riktigt härlig och värmande present för oss. Vi lever i en tid då många djur och växter pressas till utrotningens gräns. De nya artfynden är hoppingivande och det är inte försent än att vända trenden, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.
Totalt har under åren 2 409 nya arter – växter, fåglar, däggdjur, reptiler, fiskar och amfibier – kartlagts i WWFs årliga artrapport för Mekong som nu ges ut för nionde gången, den första kom 1997.
Förutom de nya arterna finns 430 däggdjursarter, 800 reptiler och amfibier, 1 200 fåglar, 1 100 fiskar och 20 000 växtarter som redan är kända i regionen.