Storken är på väg att få luft under vingarna

Genom att klappra med näbben hälsar den ena storken den andra välkommen hem. Vita storkar håller sig till samma partner hela livet och återvänder till samma bo år efter år. Foto: Images01

Vit stork är en riktig karaktärsfågel. I Sverige har den med några få undantag bara funnits i Skåne och det är där Storkprojektet nu arbetar för att återetablera fågeln. Om det ska lyckas krävs fler våtmarker, polska gener och hyfsat varma vårar.

För att få full tillgång till den här artikeln behöver du en prenumeration. Om du redan har en så behöver du logga in, annars kan du bli prenumerant här.
Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Peder Edvinsson

Journalist uppväxt i Jämtland men som numera bor i Solna och har stuga i Roslagen, även det i Uppland. Har under karriären arbetat med magasin som redaktör och skribent, främst inom områden som livsstil, resor och mat. Kom 2015 ut med boken Fjärilsmannen (Natur & Kultur), en reportagebok om fjärilssamlaren Clas Källander och om främst nattfjärilarnas roll som markörer för en föränderlig miljö. Blev intresserad av fågelskådning som tioåring och fastnade direkt för skatans skönhet och spännande beteenden. Ingår i dag i redaktionen för fågelskådarföreningen Club300:s medlemsmagasin Roadrunner, där han i varje nummer porträtterar Sveriges mest intressanta fågelskådare. Har sett 328 olika fågelarter i Sverige, men gör numera sällan så kallade drag för att få nya kryss. I stället arbetar han på sin tomtlista i stugan, när detta skrivs har han noterat 86 olika arter på eller från tomten (ganska mediokert, den som toppar tomtlistan har över 300 kryss).

Mer läsning: