Invasivt kvalster fortsatt stort hot mot tambin

Varroakvalster.Foto: Kuttelvaserova Stuchelova

Varroakvalster har haft stor påverkan på vilka virus som finns hos bin, visar en internationell studie. Resultaten är viktiga för att kunna övervaka honungsbins hälsa.

Varroakvalstret är en parasit som lever på honungsbin. Kvalstret är idag största hotet mot dessa bin då det sprider sjukdomar.

Kvalstret lever på kroppsvävnad hos puppor och vuxna honungsbin. Det kommer ursprungligen från Asien, men har spridits till hela världen. I Sverige upptäcktes kvalstret i slutet av 1980-talet.

– Varroa är ett stort problem på grund av de virus den sprider. Det mest kända ger deformerade vingar. Bisamhällen som inte behandlas mot varroa dör inom några år, säger Joachim de Miranda som är forskare på Sveriges lantbruksuniversitet.

Varroakvalstret har inneburit dramatiska förändringar i honungsbinas virom, det vill säga den samling virus som finns hos bina. Viruset som ger deformerade vingar är överlägset allra mest påverkat av kvalstret. Men flera andra virus kan också öka, eller minska, i förekomst och mängd när varroakvalster dyker upp.

Ett virus som har ökat i både förekomst och mängd är Black queen cell virus, BQCV, som kan döda drottningar på puppstadiet. Även Sacbrood virus, SBV, som drabbar larverna har ökat i förekomst. Däremot har Acute bee paralysis virus , ABPV, som leder till plötslig död hos vuxna bin, minskat.

Dela artikeln:

Mer läsning:

Myrten – för kärlekens skull

I Rom var myrten helgad åt Venus, kärlekens gudinna, i Grekland åt Afrodite och även till Hymenaios, äktenskapets och bröllopets gud. Kärleksdikternas musa Erato var krönt med en krans av myrten.