Hormon styr flyttfåglarnas mellanlandningar

Trädgårdssångare. Foto: Billy Lindblom

Varje år stannar miljarder flyttfåglar längs sina långa resor för att fylla på sina fettdepåer. Syftet med dessa stopp är att vila och tanka energi. Hittills har det dock varit okänt vilka fysiologiska signaler som får fåglarna att flyga vidare. Nu visar forskare från bland annat Sveriges lantbruksuniversitet att den vidare flyttningen påverkas av det aptitreglerande hormonet gherlin.

Ett nätverk av hormoner styr aptiten hos däggdjur. Hormonerna reglerar hur mycket mat vi äter och när vi har fått nog. Förutom leptin och kortisol har ghrelin nyligen identifierats som en särskilt viktig faktor i fåglars aptitreglering.

Vid fågelmärkningsstation på italienska ön Ponza har en forskargrupp genomfört studier med trädgårdssångare (Sylvia borin).

Hos mätta trädgårdssångare uppmätte forskarna höga halter ghelin. Fåglar som injicerades med ytterligare ghelin uppvisade en lägre aptit, men också en större aktivitet och en ökad rastlöshet.

Trädgårdssångare i god fysisk kondition och med höga gherlin-nivåer befann sig också i ett tydligare tillstånd av migrationsrastlöshet. Forskningsresultaten visar alltså att hormonella signaler ligger bakom flyttfåglarnas ”beslut” att fortsätta sin resa.

– Vi har identifierat en viktig faktor bakom flyttningsbeteendet, förutom andra yttre faktorer som väder och tillgången på mat, säger Massimilano Cardinale, forskare vid SLU.

Dela artikeln:

Mer läsning:

I Rom var myrten helgad åt Venus, kärlekens gudinna, i Grekland åt Afrodite och även till Hymenaios, äktenskapets och bröllopets gud. Kärleksdikternas musa Erato var krönt med en krans av myrten.