- ANNONS -

Gunnebo Slott och Trädgårdar i Mölndals kommun har som enda svenska park blivit nominerad till European Award for Ecological Gardening 2017 i kategorin Besöksträdgårdar. Juryn har valt ut femton besöksparker i Europa som är förebilder inom hållbar och ekologisk trädgårdsskötsel.

– Vi är otroligt stolta över att det arbete vi lägger ner på att upprätthålla 1700-talsträdgårdarna med en hållbar och ekologisk profil uppmärksammas internationellt, kommenterar Gunnebos vd Lena Vikström nomineringen.

Gunnebo ritades utifrån internationell inspiration från både fransk och engelsk park samt nyttoträdgårdar av Göteborgs stadsarkitekt Carl Wilhelm Carlberg som gjort en fem år lång inspirationsresa i Europa. Anläggningen stod klar i mitten av 1790-talet och idag är trädgårdarna ett av Göteborgsregionens mest populära besöksmål med över 400000 besökare 2016.

Skötseln av trädgårdarna och samarbetet mellan trädgårdsmästare och restaurang har uppmärksammats både i Sverige och internationellt. I trädgårdarna, som är KRAV-märkta, bedrivs ekologisk skötsel utan kemiska bekämpningsmedel.

En stor del i arbetet med trädgårdarna är att upprätthålla historiska hantverk på en daglig basis, såsom lieslåtter och hässjning.