hej@naturochtradgard.se

Sök

Släktforskare vill skapa databas med svenska trädgårdsmästare

Ulf Berggren vid sin koloni i Södertälje nära sjön Måsnaren. Foto: Lena Martoglio Bomler

Släktforskaren Ulf Berggren kartlägger trädgårdsmästare. Yrket gick ofta i arv och släktnamnen är ofta uppenbart kopplat till yrket.

För att få full tillgång till den här artikeln behöver du en prenumeration. Om du redan har en så behöver du logga in, annars kan du bli prenumerant här.
Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Lena Bomler

Född och uppvuxen i Södertälje men bor sedan många år tillbaka delar av året i en liten alpby utanför Turin i nordvästra Italien. Härifrån jobbar hon som frilansjournalist. När hon inte är i Italien bor hon i en liten röd stuga vid Mälaren. Ett litet paradis på landet med härlig naturtomt och många spännande träd, buskar och växter från förr. Lena Martoglio Bomlers främsta intressen är framförallt djur, natur, trädgård och resor. En bra ledig dag börjar helst med en riktigt lång promenad med hunden i skogen. Ett intresse hon delar med sin man är rosor. Paret har en stor samling av olika sorter och det blir bara fler med åren. Det är en njutning att besöka en bra rosodlare, prata bort en stund och köpa någon ny sort med sig hem, tycker hon. I trädgårdslandet satsar paret framför­allt på höst- och vinterodling, då det är under vinterhalvåret som man bor i Italien. Mest kålsorter som savoy- och brysselkål, blomkål, broccoli och fänkål. Här kan man skörda nästan hela vintern.

Mer läsning: