Nu när sommaren är som bäst och pelargonerna som vackrast är det dags att börja tänka på vad som ska hända med pelargonerna till vintern. Just nu känns den stundande vintern långt borta men det är bra att var gott förberedd. Inga pelargoner tål frost så man måste komma till ett beslut.
En möjlighet är att låta pelargonerna stå ute tills det blir minusgrader. Då har man haft glädje av dem längst möjligt, kastar dem och börjar om på nytt nästa säsong. Om det inte finns något bra förvaringsutrymme att tillgå, är kanske detta bästa lösningen.
Dock brukar man bli så glad i sina pelargoner att man gärna vill försöka spara dem till nästa år.
Pelargonerna kan stå ute så länge som möjligt men kom ihåg – de tål ingen frost. Lite beroende på var i landet man bor så bör nog de pelargonerna som ska övervintras, vara under tak i oktober/november.
Här nere i Skåne kan det komma en eller två frostnätter redan i september och då gäller det att vara förberedd med fiberduk eller liknande för att ge skydd tillfälligt. Därefter kan det vara plusgrader hela hösten och dröja till jul och nyår innan vintern tar tag.
Till trots för plusgrader, försvårar regn och fuktig väderlek möjligheten att förvara pelargonerna utomhus någon längre tid.
Hur förberedd man än är så kommer den första frosten alltid som en överraskning. Ska det satsas på vinterförvaring, bestäm vad som ska sparas. Detta är till god hjälp för annars brukar allt bäras in i full fart när den första frostnatten kommer.
Om man bestämmer sig för att spara sina pelargoner över vintern finns det lite olika möjligheter. En vanlig föreställning är att pelargonerna måste vila under vintern. Så är inte fallet, men en övervintringstemperatur under 10 grader gör att tillväxten stannar upp och då minskar behovet för både ljus och vatten.

Olika förvaringsmöjligheter
Förr förvarades pelargonerna mörkt och svalt, ofta beroende på att detta var det enda alternativet för gemene man. Det fanns inte tillräckligt med vare sig plats eller ljus inomhus. Numera är möjligheterna betydligt flera med förråd, uterum och inglasade balkonger.
Ett annat sätt från förr, är att skaka av all jord från rötterna. Sen antingen hängdes pelargonerna upp på vinden eller så rullades de in i tidningspapper och förvarades i en papperspåse.
Detta är ett sätt som fortfarande fungerar och används, om än inte så vanligt. Jag har provat, men resultatet var inte så lyckat. Om man vill försöka övervintra på detta sätt är det nog en fördel att få tips och råd från någon med erfarenhet av detta alternativ.
En god regel är att ju svalare pelargonerna förvaras, ju mindre vatten och ljus tolererar de. Och omvänt – ju varmare de står, desto mer vatten och mer ljus behöver de. Det sämsta alternativet för vinterförvaring är varmt och mörkt. Det är det få pelargoner som överlever.
Oavsett var pelargonerna förvaras, tänk på att fuktig miljö och för mycket vatten är av ondo. Var uppmärksam på att det under soliga dagar kan uppstå kondens i utrymmet. En liten fläkt kan göra stor nytta för att cirkulera luften och minimera risken för mögelangrepp på pelargonerna.
En frostvakt som sätter i gång en värmefläkt när temperaturen sjunker ner under en bestämd nivå är guld värd. Det sparar många sömnlösa nätter för att kontrollera att temperaturen inte sjunker under noll i förvaringsutrymmet. Var alltid observant vid strömavbrott. Många pelargoner har satt livet till vid oplanerade strömavbrott.
En fiberduk är bra att ha till hands enstaka nätter när nattemperaturen kan sjunka oroväckande lågt. Kom bara ihåg att ta bort den på dagen. Även här är det lätt att det bildas kondens på insidan som kan orsaka fukt och eventuella mögelskador på pelargonerna.
Belysning
Till trots för soliga och fina dagar under höst och vinter kan pelargonernas behov av ljus inte tillgodoses på långa vägar. Extra belysning möjliggör även övervintring i rum/förråd även utan naturligt dagsljus.
Om det finns möjlighet till extra belysning så ökar chanserna till överlevnad markant. Fördelen är att pelargonerna kommer i gång snabbare på våren med tidigare blomning som resultat. Pelargonsorter med flerfärgade blad och miniatyrsorter har bättre chans att klara vintern med tilläggsbelysning.
Gammaldags lysrör fungerar bra men nu finns det LED växtlampor som är mycket effektivare både beträffande effekt och miljömässiga hänsyn. Detta är en hel vetenskap och man får välja efter behov och plånbok.
Tilläggsljuset fungerar som en förstärkning av dagsljuset och vanligt är att belysa 8-14 timmar/dygn. Kortare tid på hösten och längre efter jul.
Förberedelser
Innan pelargonerna ska ställas undan på förvaring är det bra att göra vissa förberedelser. Först och främst se till att jorden i krukan inte är för blöt. Om pelargonerna står utomhus, se till att de kommer under tak så att jorden torkar upp innan de ska flytta in.
Se även till att själva plantan har torkat upp och inga blad är fuktiga. Detta minimerar risken för mögelangrepp särskilt om den ska förvaras mörkt och svalt.
Plocka bort vissna blommor och blad. Rensa upp i täta plantor så att de blir glesa och luftiga. Ta bort skräp, blomblad och bladrester från jorden i krukan.
Klipp bort fula och ruttna blomstjälkar och se till att pelargonerna ser fräscha och friska ut.
Om plantorna är väldigt täta, glesa ut blad bladen.
På hösten kan man ofta se rödaktiga blad på pelargonerna. Detta beror på att det kan bli stora skillnader mellan temperatur dag och natt. Det är helt ofarligt och efterhand blir de nya bladen gröna igen.
Var försiktig när blad och blommor tas bort så att det inte blir sår på stammen. Även detta är inkörsport till mögelangrepp.
Kontrollera att det inte finns ohyra på pelargonerna.
Nedklippning
En vanlig fundering på hösten är, ska pelargonerna klippas ner eller inte? Och i så fall hur mycket? Avgörande är hur mycket plats det finns till förvaring och hur ska de förvaras.
Äldre, väletablerade pelargoner i stora krukor, tidigare övervintrade:
Om plantorna ska klippas ner, klipp tillbaka ungefär en tredjedel på hösten och resterande kommande vår. Rensa bort bladmassa och snygga till plantan.
Klipp ner så att de får plats och inte står för trångt. Kvarstående fukt är en stor bov och ett av de största hoten mot en lyckad vinterförvaring. Det ska finns plats runt varje kruka som också gynnar god luftcirkulation i rummet.
Vårens pelargoner i mindre krukor, aldrig övervintrade:
Här är inte behovet av nedklippning så stort. Snygga till plantan, klipp bort det som ”skevar”, plocka bort blad och blommor.
Sommarens sticklingar:
Vänta och klipp ner på våren. Om man klipper i sticklingarna så gör det inte för sent och se till att de inte är ny vattnade. Det är lätt att de saftspända stammarna ”blöder” och återigen är risken för mögelangrepp stor.
Engelska och doftpelargoner:
Dessa pelargoner bildar knoppanlag under vintern vid temperaturer runt 10 plusgrader. Alltså ska de klippas och formas på hösten. Senare delen av september är en lämplig tid. Om de övervintras i rumstemperatur så måste de få en kallperiod tidigt på våren för att blomma. Då får man bära plantorna in och ut under ett antal veckor för att de ska sätta knopp.
Hängpelargoner:
Kräver ljus, sval temperatur och mycket lite vatten. Överlever oftast inte annan övervintring. Vanligt med angrepp av bladlus på det nya året när de nya skotten kommer.
Städa upp inför vintern
Att rengöra bord och hyllor, växthus eller liknande där pelargonerna har stått över sommaren är ovärderligt när våren kommer. Då är allt rent och fräscht och det är bara att sätta i gång med den nya säsongen.
Skura alla bord, bänkar, arbetsytor och i alla skrymslen och vrår. Att återanvända krukor och planteringskärl sparar både miljö och plånbok. Töm, rengör och diska allt som ska sparas med grönsåpa. Förvara gärna planteringskrukor och amplar om möjligt i oisolerat förråd, då kylan minimerar risken för överlevande skadegörare.
Ibland står det att krukor ska diskas i diskmaskin, värmas i ugnen eller läggas i frysen. Om man inte har diskmaskin, ugn och frys endast för detta ändamål rekommenderas inte att ha jord i samma utrustning där mat tillagas eller förvaras då mikroorganismer från jorden kan förorsaka olika sjukdomstillstånd.
Vattning
Hur mycket vatten pelargonerna ska ha under vintern beror som tidigare nämnts på en rad olika faktorer. Ljus, temperatur, krukstorlek, ålder på plantan är bara några. Det är bättre med för lite vatten än för mycket under vintern. Övervattning är den vanligaste orsaken till att pelargonerna inte överlever.
Det vanlig är att vattna uppifrån. Det är bättre att vattna lite mer och färre gånger, än lite och många gånger. Jordklumpen ska bli lätt fuktad inte genomvattnad. Undvik att hälla vatten på stammar och blad.
När det börjar bli varmare tidigt på senvintern är det lätt att öka på vattningen för fort. Många gånger överlever pelargonerna vintern och när våren så kommer, tackar de för sig och dör. Ofta dör pelargonerna mellan första och andra vattningen tidigt på våren.
Var observant på att de nya vita sugrötterna måste utvecklas innan plantan kan ta upp vatten i någon större mängd. Solen börjar värma, bladen falnar och för mycket vatten i detta läge kväver rötterna. Ha lite is i magen och trappa försiktigt upp vattningen efter hand.
En annan möjlighet är att vattna underifrån. Plantan får vatten på fat eller liknande och suger upp vatten så att jordklumpen blir fuktig den understa tredjedelen.
På detta vis har vi gjort i många år med mindre plantor i krukor upptill 3 liter. De sista åren har även stora plantor i krukor upptill 50 liter fått vatten vid behov underifrån.
Många av våra doftpelargoner är planterade i 10-50 liters krukor och erfarenheten av vattning underifrån är bara god. Fler stora plantor överlever vintern och växer sig ännu större. Pelargonerna håller sig fräscha och kommer i gång tidigare på våren. Rötterna torkar inte in och de nya vita sugrötterna utvecklas redan tidigt på säsongen kommande vår.
Gödning
När dygnstemperaturen är under 10 plusgrader avstannar tillväxten och pelargonerna behöver ingen näring. När dygnsmedeltemperaturen är över 10 plusgrader mår pelargonerna bra med lite näring då och då under vintern.
Speciellt om pelargonerna övervintras i rumstemperatur kan de behöva en svag dos regelbundet under vintern.
Ohyra
Det är viktigt att komma ihåg att olika skadegörare är naturligt förekommande. Inspektion och kontroll är nyckelord. Att lära sig känna igen, förebygga och tidigt upptäcka ohyran är ett måste.
Pelargonerna drabbas då och då av ohyra. När de byter miljö och flyttar in på hösten är det större risk att de drabbas. Plantorna är mottagligare för angrepp då miljöombyte och förändrade växt förhållande innebär en stress för plantan.
Bästa rådet är att regelbundet och noggrant kontroller sina pelargoner, snabbt åtgärda angrepp och var noga med hygienen vinter som sommar. Friska och välmående plantor angrips sällan av ohyra.
Rotlöss är en art av ullus som äter växtens rötter. Kontrollera alla pelargoner innan de sätts in. Stjälp försiktigt jordklumpen ur krukan och se att det inte finns tecken till angrepp. Vid angrepp ser man blåvita fläckar både på rötterna och i krukan. Ta sticklingar och kasta plantan.
Pelargonrost är ingen ohyra utan en svampsjukdom som uppkommer då temperatur och luftfuktighet är gynnsam. På hösten kan den bryta ut när det är varmt och regnigt. Det första tecknet är gulaktiga fläckar på ovansidan av bladen. På undersidan ses ringar eller cirklar med brunaktig ”rost”. Den är mycket smittsam. Svampsporerna flyger lätt i väg eller sprids genom oförsiktiga händer som tar bort blad. Isolera plantorna. Kasta de som är infekterade i soporna. Spara inget! Hantera plantorna med största försiktighet så att sporerna inte sprids.