- ANNONS -

l Under varumärket Grönt kulturarv® säljs sorter med en lång och väl dokumenterad odlingshistoria i Sverige. Sorterna har valts ut att bevaras i den Nationella genbanken vid SLU i Alnarp. Under 2018 kommer fem nya sorter på marknaden.

Hjärtbergenian ’Möja’ kommer från ön Möja i Stockholms skärgård. Där har den odlats sedan åtminstone 1920-talet. ’Möja’ blommar i maj med ljust rosa blommor. Sorten har breda blad med vågiga kanter och hjärtformad bladbas. Milt röda höstfärger.

Brunröda dagliljan ’Frösvidal’ blommar med fyllda blommor i  juli-början av augusti. Kommer från Frösvidal säteri utanför Örebro. Sorten går att spåra till 1930-talet, men är troligen äldre än så. Den har oregelbundna, orange blommor med extra kalkblad i mitten. Rikblommande.

Damascenerrosen ’Järnvägaren’ hittades vid järnvägsvallen i Valla mellan Katrineholm och Flen, där det tidigare legat en banvaktarstuga och kan spåras till 1920-talet. Den är relativt lågvuxen och får rikligt med vackra nypon. Blommorna blir 7–8 cm i diameter, med 50–70 kronblad. Blomfärg först varmt rosa som övergår i en svagt blåtonat rosa nyans.

Spinosissima-rosen ’Professor Fagerlind’ är en storvuxen och överdådigt blommande buskros, en av de rikast och tidigast blommande sorterna i gruppen. 2,5–3,5 m hög och lika bred. Engångblommande. Rosen förädlades i Bergianska trädgården under 1960-talet av botanikprofessorn Folke Fagerlind (1907-1996).

Zonalpelargonen ’Maria Dangel’ går att spåra tillbaka till ett bröllop 1864 där bruden Maria hade med sig pelargonen som minne från sitt barndomshem. Med tiden fick pelargonen samma namn som hon, ’Maria Dangel’. Den rotar sig lätt och får ett kompakt fint växtsätt. Har rosa, halvfyllda blommor med vita stråk i mitten.