- ANNONS -

Årets pelargon har rik blomsättning och det kommer snabbt nya blommor. Likt andra pelargoner kräver Picotee Pink näring, vatten och ljus. Den fungerar fint inne på fönsterbrädan men utvecklas allra bäst ute i en stor kruka, ampel eller balkonglåda. Foto: Blomsterfrämjandet/Lina Arvidsson

”Pelargonen blommar som den vackraste hortensia. Kronbladens distinkta kant flyter ihop till en vit mitt, utan skarp zon. Titta nära, nog är det som en romantiskt rosa dröm, så njut!” Så beskriver juryn årets pelargon 2018 Picotee Pink.

Det finns inget som heter hortensia­pelargon utan det korrekta namnet är zonalpelargon, Pelargonium x hortorum ’Picotee Pink’, men epitetet hortensiapelargon är talande. Sortens blomställningar har ett för pelargonsläktet unikt utseende och de liknar hortensians klotformade blomställningar.

Dessutom är färgsättningen mycket speciell. Kronbladen har en skir ceriserosa kant som långsamt flyter in i kronbladets vita del.

Namnet Picotee är bekant för kunniga blomstervänner och det finns flera andra växter som också har Picotee i sortnamnet, till exempel sorter av amaryllis, nejlikor och rododendron. Gemensamt för dem alla är att blombladens kanter skiljer sig färgmässigt. Knopparna är pärlemorvita och droppformade.

När de slår ut visar de sitt halvfyllda inre. Där skapar tunna, vinröda penseldrag och ståndarknapparnas mörka pollen ytterligare liv och harmoni. Efter blomningen utvecklas dekorativa, storknäbbsformade fröställningar.