Därför ska vi odla och äta mer hasselnötter

Från Philipp Weiss egen hasselodling i södra Dalarna. Foto: Philipp Weiss

Tänk om vi kunde producera näringsrik mat, förbättra ekosystemen och samtidigt minska vårt importberoende – allt genom att plantera fler hasselbuskar? Det är precis vad trädgårdsodlaren och författaren Philipp Weiss menar. På Puttmyra skogsträdgård i Stjärnsund arbetar han sedan många år med att utveckla hållbara odlingssystem med nötträd i centrum. Philipp Weiss. Hasselnöten, menar han, har en central roll i framtidens livsmedelsförsörjning. Hassel (Corylus avellana) är en tålig buske som trivs i stora delar av Sverige. Den kräver relativt lite underhåll, klarar torka och frost, och är sällan utsatt för sjukdomar. Men framför allt: den ger rikligt med mat. En vuxen buske kan ge flera kilo nötter varje höst, med ett näringsinnehåll som få andra livsmedel kan mäta sig med. – Hasselnöten…

Vill du läsa mer?

Skaffa en prenumeration för att låsa upp hela artikeln.

Har du redan ett konto? Logga in här.

Bli prenumerant

På Lilla Böslid i Halland driver Hushållningssällskapet ett projekt för att återuppliva svensk hasselnötsodling. Hortonomer delar med sig av kunskap och erfarenhet för den som vill starta en yrkesmässig odling – ett viktigt steg då Sverige i dag importerar stora mängder hasselnötter trots goda odlingsförutsättningar.