hej@naturochtradgard.se

Sök

Därför är chili “hett” och pepparmynta “isande”

Chili upplevs som hett, men hur är det med andra starka livsmedel – pepparmynta, ingefära, peppar … Foto: Eric in SF (CC-BY-SA-1.0)

På engelska beskrivs stark mat ofta som ”hot” – het. Det är egentligen en bättre benämning för att förstå vad som händer i kropper när vi till exempel äter en chili. Smaksinnet har inget med det här att göra. De receptorerna känner av salt, sött, beskt etc När det gäller exempelvis chili så är det värmereceptorerna som är inblandade. De uppfattar det bokstavligt som att det ”brinner” i munnen. Alkyl-amider som piperin (svart- och vitpeppar) och capsaicin (chili) är stora […]

För att få full tillgång till den här artikeln behöver du en prenumeration. Om du redan har en så behöver du logga in, annars kan du bli prenumerant här.
Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Björn Johansson

Björn är Åstorpsbon som går in med hull och hår när passionen väl griper in. Sedan många år är han grillfantast och grundaren av sajten Bbqlovers.se. Därifrån var steget inte långt när han senare startade Chililovers.nu. Odlingskunskaper har han med sig från barn­domen och sin mycket trädgårdsintresserade mamma, men specialistkunskaperna om chili, de är självinlärda efter idogt odlande de senaste åren. På sin chilifarm i Klippan har 35-åringen idag 400 plantor. I fjol var de fördelade på 100-talet sorter, vilket i år har bantats ner lite för att fokusera på de mest populära. Björn driver på sin sajt försäljning av bland annat fröer, färsk chili och torkad, mald chili. Från och med den 6 april kan han även titulera sig författare då han ger ut boken ”Älska chili” tillsammans med Jennifer Bark, David Stark och Jonas Larsson.

Mer läsning: