- ANNONS -

Carolina Reaper, Blondie och Lemon Drop. Chilisorterna är många, men de flesta tillhör faktiskt fem dominerande arter.

Chilin har knappast varit en del av män­niskans kostcirkel så länge vi har funnits, men vi vet med all säkerhet att det odlades chili i Mexiko för dryga 6 000 år sedan. Det finns det nämligen fornlämningar som bevisar. Och ytterligare hundra år tidigare i Ecuadors regnskogar, enligt färskare forskarfynd. Av samma anledning vet vi att chilin tillhör den historiskt första skara grödor som såddes med självpollinering i Central- och Sydamerika.

Medicinska skäl

Men låt oss lämna urminnesåren och resa vidare genom den odlade chilins historia – där frukten, när det begav sig, först och främst nyttjades av medicinska skäl. När chilin via Amerika så småningom nådde Europa odlades den först som raritet i spanska trädgårdar och portugisiska kloster. Faktum är att munkarna tillhörde den nyfikna hop som smög in chilin i köket. En välsignelse i sig, då det snart stod klart att chilin kulinariskt lätt kunde mäta sig med den då löjligt dyra svartpepparn.

Givetvis var dock inte heller Europa sista anhalt för denna heta kryddklenod. På sina seglatser till och från det förlovade landet “over there” släppte de spanska skeppen ofta ankare i Lissabon.

Fortsatte till Asien

Där och då, på 1500-talet, fanns i sin tur de portugisiska handlare som, jämte araberna, chefade över kryddhandeln i Asien.

De visste värdet av den fina frukten och såg till att chilin fick ett uppskattat inflöde även här.

Linné trodde chilin var ettårig

Som ni kanske har listat ut var globetrottern Columbus en av de tidiga chilihjältarna, men även vår egen Carl von Linné har kryddat chilins historia. På 1700-talet upptäckte han att chili odlades i Skåne och i sin iver att klassa blommor och bin fick förstås även frukternas frukt en plats i systemet.

Nu var det bara det att Carl, sin klokhet till trots, också kunde villa bort sig. På en vetenskaplig villoväg fick bland annat chilin hänga med. Carl von Linné var nämligen övertygad om att den heta frukten var en ettårig art, och gav den således namnet Capsicum annuum. Trots den bevisade missen lever namnet kvar än idag.

Släkt med potatis

Visste ni förresten att chili egentligen är en potatis? Jodå, all chili tillhör släkten Capsicum, vilket i sin tur är en del av Solanaceae – potatisväxtfamiljen. Kopplingen till vår chili lämnar vi där. Däremot är det av värde att känna till Capsicums viktigaste arter, vari vi förstås hittar odlare Björns utvalda favoritchilisorter.

Läs mer: Chili – en stark folkrörelse

Björn är Åstorpsbon som går in med hull och hår när passionen väl griper in. Sedan många år är han grillfantast och grundaren av sajten Bbqlovers.se. Därifrån var steget inte långt när han senare startade Chililovers.nu. Odlingskunskaper har han med sig från barn­domen och sin mycket trädgårdsintresserade mamma, men specialistkunskaperna om chili, de är självinlärda efter idogt odlande de senaste åren. På sin chilifarm i Klippan har 35-åringen idag 400 plantor. I fjol var de fördelade på 100-talet sorter, vilket i år har bantats ner lite för att fokusera på de mest populära. Björn driver på sin sajt försäljning av bland annat fröer, färsk chili och torkad, mald chili. Från och med den 6 april kan han även titulera sig författare då han ger ut boken ”Älska chili” tillsammans med Jennifer Bark, David Stark och Jonas Larsson.