Slåttertid är liens tid att ge nytt liv

Att slå med lie och arbeta tillsammans med andra är inte bara trevligt utan även stärkande för kroppen, med rätt teknik. Den som går en liekurs och blir tillräckligt skicklig på att slå har sedan möjlighet att arbeta med slåtter mot betalning. Foto: Ground Picture

För konstnären Inga Lovén var det en självklarhet att den vackra äng som hon låtit växa upp i hennes trädgård på en liten ö
i Mälaren, skulle slås med lie på traditionellt vis. Det var från de ljuvliga ängsblommorna, fjärilarnas färgstarka vingar och humlornas surr som hon fick sin inspiration. Extra mån var hon om de mer sällsynta arterna.

Intresset för att slå med lie växer – möt ”Slåttergubben”, Janne Wester, som utbildar den som vill lära sig mer om hur man slår med lie.

Inga Lovén fick sin konstnärliga utbildning vid Otte Skölds målarskola och mellan 1949 och 1954 vid Konstakademien i Stockholm. Bara 19 år gammal deltog hon med en målning på Liljevalchs höstsalong 1945. 1956 reste hon med lastbåt till Boston för att bli biografföreståndare och stannade där till 1965. Tillbaka i Sverige …

Vill du läsa mer?

Skaffa en prenumeration för att låsa upp hela artikeln.

Bli prenumerant

Har du redan ett konto?

Trädgårdsodlaren och författaren Philipp Weiss menar att hasselnöten är framtidens supermat. Genom att odla fler hasselbuskar i Sverige kan vi få näringsrika nötter, minska importberoendet och skapa mer hållbara ekosystem.