Zonalpelargonerna – lär känna en uttrycksfull grupp

Det finns både bicolora, tvåfärgade och tricolora, trefärgade, brokbladiga zonalpelargoner. Foto: Anna-Maria Eriksdotter

De är alla zonalpelargoner, men kan delas upp i nio undergrupper: nejlikblommande pelargoner, stjärnpelargoner, rosenknoppspelargoner, tulpanblommande pelargoner, äggskalspelargoner, brokbladiga pelargoner, fågeläggspelargoner, kaktusblommande pelargoner och fingerpelargoner. Här berättar Anna-Maria Eriksdotter som är speciellt med varje grupp.

Stjärnpelargoner

Foto: Anna-Maria Eriksdotter

Ursprunget är okänt och det är oklart om uppkomsten beror på en mutation. De första sorterna utvecklades i Australien på 1950-talet. De kom till Sverige först ett decennium senare och här är de fortfarande ganska ovanliga. På 2000-talet lyckades man korsa fram stjärnpelargoner med både två- och trefärgade blad.

Kronbladen är flikiga och ger ett stjärnlikt utseende. De två översta kronbladen är oftast smalare och det är vanligt med vridna, fransiga eller flikiga kronblad. Bladen är femflikiga och påminner till viss del om lönnlöv.

Nejlikblommande pelargoner

Foto: Anna-Maria Eriksdotter

Namnet kommer av att kronbladen är tandade och liknar en nejlikas. De är kraftigväxande och kan lätt bli gängliga om de inte toppas.

Rosenknoppspelargoner

Foto: Anna-Maria Eriksdotter

Sorten utvecklades i slutet av 1800-talet och som namnet antyder så liknar varje ”blomma i blomman” en rosenknopp. Kronbladen sluter så tätt att de sällan öppnar sig helt. Ofta är baksidan på kronbladen ljusare än insidan.

Tulpanblommande pelargoner

Foto: Anna-Maria Eriksdotter

1966 började man odla de första tulpanblommande pelargonerna i USA. Till Sverige kom de först på 1980-talet.

Kronbladen är enkla och lätt slutna, vilket ger blommorna sitt karakteristiska utseende. Bladen är lite saftigare än hos de flesta andra pelargoner, har en oregelbunden form och är lätt tandade i kanterna. Kraftigväxande.

Äggskalspelargoner

Foto: Anna-Maria Eriksdotter

Kronbladen har prickar och streck i avvikande färg. I början av 1900-talet var de omåttligt populära och det fanns många olika sorter. Efterhand försvann de från marknaden men dök upp igen i slutet på 1970-talet då en engelsman hittade ett exemplar i en italiensk trädgård. Han fick med en planta till England och ett förädlingsarbete inleddes som gett upphov till en mängd nya äggskalspelargoner.

Brokbladiga pelargoner

Foto: Anna-Maria Eriksdotter

I det viktorianska England var de brokbladiga pelargonerna mycket populära och flera av de gamla sorterna finns fortfarande kvar än i dag.  Gruppen med brokbladiga pelargoner är stor och mycket varierad. Det finns både tvåfärgade- (bicolor) och trefärgade (tricolor) blad.

Färgförändringen beror på en defekt i bladen. Inget blad är det andra likt. Det händer att en del av de brokbladiga bladen återfår sin gröna färg, då tar de friska cellerna i bladet överhand. Även det omvända kan ske, ett skott blir helt vitt. Det saknar klorofyll och kan inte leva utan moderplantan. Det är alltså meningslöst att försöka odla helt vitbladiga pelargoner.

Finns det gult eller gulgröna nyanser i bladet betecknas plantan som ”gyllenbladig” (golden-leaf) och om den gula tonen saknas kallas den ”silver” (silver-leaved).

Det finns brokbladiga varianter i alla de olika grupperna.

Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Anna-Maria Eriksdotter

Hon är sjukgymnasten som förlorade sig i pelargoner. Under uppväxten på föräldragården fanns det alltid stora amplar med pelargoner varje sommar. Redan i unga år var hon intresserad av att göra nya sticklingar och plantor. Efter femton år i Norge som ansvarig för fysioterapin på Ullevål sjukhus i Oslo, blev hennes intresse för pelargoner övermäktigt. När huset i Norge inte hade plats för fler pelargoner kom möjligheten att köpa ett stort växthus. Plats fanns på föräldrarnas gård, Flädergården i Vinslöv. Med på flyttlasset från Norge följde över 3 000 plantor. Pelargonhuset blev ett välkommet tillägg till Flädergårdens verksamhet med kaffestuga och gårdsbutik. Nu fanns det massor av plats att utveckla passionen för pelargoner. Samlingen utökades till över 700 olika sorters pelargoner. Pelargonhuset lockar många besökare. Här kan man både titta på pelargonsamlingen och köpa pelargoner. Det dagliga arbetet med blommorna har gett henne en mycket stor erfarenhet och kunskap om pelargoner. Under säsongen håller Anna-Maria uppskattade föredrag och kurser om pelargoner och deras skötsel.

Mer läsning:

I Rom var myrten helgad åt Venus, kärlekens gudinna, i Grekland åt Afrodite och även till Hymenaios, äktenskapets och bröllopets gud. Kärleksdikternas musa Erato var krönt med en krans av myrten.