- ANNONS -

I naturen råder en ständig kamp mellan insekter som lever på växter och de som i sin tur lever på insekterna. Så fort vi börjar odla inomhus förskjuts denna balans eftersom vi stänger ute ”nyttodjuren” som kan hjälpa oss hålla växtätarna i schack.

Nematoden Steinernema feltiae angriper bland andra sorgmyggors larver. Foto: Tony Coulson (CC-BY-2.0)

För att återställa balansen utan bekämpningsmedel finns två vägar. Du kan flytta ut dina plantor till en miljö där nyttodjuren kan komma åt skadegörare, till exempel en balkong eller uteplats. Eller så kan du introducera nyttodjur i din inomhusmiljö. En del kan säkert tycka det känns äckligt att medvetet släppa ut mer insekter i hemmet, men om de gör sitt jobb kommer du inte ens att tänka på dem. De är enbart intresserade av att hjälpa dig bli av med de skadedjur som äter upp dina växter.

Ett viktigt steg innan du beställer nyttodjur via nätet är att identifiera vilket skadedjur du har. Lättast är att ta en bild på det drabbade området och skicka till de som säljer nyttodjur och be om hjälp. Du kommer då att få exakt rätt nyttodjur för att råda bot på problemet. Var noga med att följa instruktionerna och sprid ut dem så snabbt som möjligt. Många av våra medlemmar som haft väldiga problem med skadedjur har tack vare nyttodjur äntligen blivit kvitt problemen.

Hemmaodlat är en ideell förening vars mål är att sprida odling av grönsaker hemma, oavsett hur man bor. Vi började väldigt enkelt med en studiecirkel 2013 genom Studiefrämjandet och har sedan dess vuxit till en förening med egna lokaler och studiecirklar två gånger i veckan. Det har inneburit väldigt hårt arbete för många involverade men också många roliga och lärorika tillfällen.