- ANNONS -

Rädisor och rättikor finns i en mängd färger och forner och olika sorter varierar även i storlek och smak. Här presenterar Anna Åkerman sina favoritsorter.

RUND RÖD

Cherry Belle: En av de klassiska röda runda sorterna. Det är en bra och pålitlig sort som blir klar ca 25–27 dagar efter sådd.

Gaudry 2: En av mina absoluta favoritsorter. Vacker att se på och god att äta. Den har en vackert rosaröd färg som skiftar mot vitt på spetsen. Den är mycket lättodlad och smaken är pepprig men ändå mild. Andra sorter som påminner om Gaudry 2 är Københavns Torve 2 eller Sparkler.

Rapid Red: Liten rund rädisa som används mest i sallader. Den är robust och går inte så lätt i blom. Det är en snabbväxande sort med en utvecklingstid på 24–28 dagar.

Rosso Gigante: Från Sardinien i Italien kommer en sort som heter Rosso Gigante eller Burro Gigante som den också kallas. Den blir upp till 5 cm i diameter och får ett kraftigt bladverk. Passar bäst för odling på friland. Utvecklingstiden är ca 35 dagar.

Saxa: På EU:s sortlista finns både en sort som heter Saxa 2 och en som heter Saxa 3. Det är Saxa 2 som normalt saluförs i Sverige. Det är en liten rund klarröd rädisa med vitt fruktkött. Utvecklingstiden är ca 26–29 dagar.

RUND GUL

Zlata: En nyare polsk sort på den svenska markna­den. Den är rund och ljusgul och används mest i sallader där den blir en fin och somrig färgkontrast till övriga ingredienser. Zlata är en robust sort som även tål högsommarvärme och som därför kan odlas hela sommaren.

RUND VIT

Afrodyta, Albena och Tondo Bianco: Dessa är några av de vita runda sorter som marknadsförs i Sverige. De har alla en mild smak och är vackra tillsammans med andra grönsaker. Utvecklingstiden är ca 30 dagar.

RUND LILA

Purple Plum: En tidig sort som blir ca 3–4 cm. Den kan stå länge ute i kökslandet och ändå vara fräsch.

RUND BLANDADE FÄRGER

Easter Egg: Får olika färger – lila, röda, vita eller rosa. Det finns också färdiga fröblandningar med olika färger.

AVLÅNG RÖD OCH VIT

Flamboyant och French Breakfast: Är båda avlånga rö­da rädisor med vit spets. Rädisor med vit spets har generellt en pepprigare smak än de helröda. Båda sorterna är mycket delikata. De blir ca 5–8cm och är mycket odlingsvärda, framförallt på våren.

Lungo di Napoli: En sort som liknar french Breakfast men som är längre och smalare. Till skillnad från Flamboyant/French Breakfast är denna sort hälften röd och hälften vit. Den hör inte till de mest lättodlade sorterna, utan kräver noggrann förberedelse av jorden. Mycket fin sort med god smak. Kan bli ca 15 cm lång efter 35–40 dagar.

Istapp: En helvit avlång rädisa med fin och mild smak. Den är tålig, kan odlas länge och blir ca10 cm lång. Utvecklingstiden är ca 35 dagar.

Candela di Fuoco: En röd avlång sort. Den blir ca 12 cm och ser ut som ett litet juleljus. Utvecklingstiden är cirka 35–37 dagar.

Läs mer: Rädisa – så mycket mer än röd och rund

Anna Åkerman har arbetat med italienska fröer och plantor sedan 2004 genom sitt företag Gourmetgarage. Företaget representerar världens äldsta familjeägda fröproducent Franchi Sementi som etablerades år 1783. Anna pendlar mellan Köpenhamn och skånelängan med namnet Vindvita i Ölöv utanför Skivarp där hon har sin italienska köksträgård. Här odlar hon massor av italienska grönsaker, kryddväxter, tryffel, vitlök och saffran. Att besöka lokala grönsaks­marknader, gastronomi, natur och kultur ligger henne varmt om hjärtat. Anna är utbildad inom kultur, kommunikation och ekoturism och arbetar även som frilansjournalist och fotograf. Förra året kom hennes bok ”Från Italien till din köksträdgård”.