Odla din majs själv och ät direkt!

Det är i början av augusti och majsen har snart blommat färdigt och vipporna avgett flera miljoner pollenkorn per styck. Kolvarna ska då börja mogna i slutet av månaden, beroende på väder. Fina och välväxta plantor lovar en god skörd – nu handlar det bara om att vattna och att vänta. Foto: Lars Forslin

Ett mäktigt sädesslag. Utsädet kan bokstavligen ge tusenfalt åter.

Majs är inte något som har en lång odlingstradition i Sverige, men betydelsen ökar – främst som en foderväxt där hela plantan tas till vara för djuren. Men även sockermajsen odlas både kommersiellt och av amatörer i trädgårdarna.

Allra bäst kanske en kolv avnjuts när hela barnasinnet tas fram och man äter den nyskördad och nykokt med en rejäl klick smör.

Alla gillar majs – från småbarn till gamlingar, är majs, eller rättare sagt sockermajs, en av de allra populäraste grönsakerna. En härligt färsk och nykokt majskolv med smör och salt får det att vattnas i munnen även på den som normalt inte tycker att grönsaker är riktig mat. Och så klart, vilket barn gillar inte att det som är nyttigt också är sött och lättuggat? Men ja, maj…

Vill du läsa mer?

Skaffa en prenumeration för att låsa upp hela artikeln.

Bli prenumerant

Har du redan ett konto?

Trädgårdsodlaren och författaren Philipp Weiss menar att hasselnöten är framtidens supermat. Genom att odla fler hasselbuskar i Sverige kan vi få näringsrika nötter, minska importberoendet och skapa mer hållbara ekosystem.