- ANNONS -

Den ros som i år valts till Årets ros är ’Moje Hammarberg’, den enda svenska ros som blivit välkänd och spridd runt om i världen. Den hör till Rugosa-gruppen, alltså en vresros med alla deras kännetecken.  Den introducerades 1931 av Stockholms stads gatukontor som namngav den ’Moje Hammarberg’. Man tror att det är en sport (mutant) av den vanliga ’Hansa’. Skillnaderna är att den är lägre, får fler nypon och har färre kronblad än ’Hansa’. I övrigt är den lik sin mor. Mycket härdig (zon 7), frisk och anspråkslös. Utmärkt som häck och i offentliga planteringar då den kräver minimalt med skötsel. Blomningen är riklig och närapå kontinuerlig. Höjden i sydliga delar av landet blir ca 1,5 m och i höga zoner ca 1 m.

Rosen kommer bland annat att presenteras under World Federation of Rose Societies stora kongress i Köpenhamn 28 juni–4 juli. Den som vill veta mer om detta jättelika rosevenemang hittar information på www.wrc2018.dk.

Stefan Skogmark är redaktör för Natur & Trädgård. Han har arbetat på flera dagstidningar på olika orter i Sverige. Den akademiska karriären är splittrad och brokig och spänner över nordiska språk, bibelkunskap, till födoämneskemi och biologi. Lite av varje. Han äger förlaget som ger ut Natur & Trädgård och Lyckligt Lottad för vilken han också är redaktör.