hej@naturochtradgard.se

Sök

Lägg rabarber på nya favoriter

Foto: Kimmo Rumpunen

För ganska exakt 200 år sedan tog odling och utveckling av matrabarbern fart på allvar. Växtförädlaren Kimmo Rumpunen har studerat dess historia, och presenterar också ett antal nya odlingsvärda rabarbersorter. ’Canada Red’Foto: Kimmo Rumpunen’Canada Red’ har mycket goda odlings-egenskaper. Sorten får rikligt med stjälkar av medelgrovlek. Redan efter fyra år kan en skörd på i genomsnitt 8–10 kg per planta förväntas. Stjälkarna är i allmänhet upprättväxande, raka, vackert glänsande röda, åtminstone till 75 procent av sin längd. Saft som bereds av […]

För att få full tillgång till den här artikeln behöver du en prenumeration. Om du redan har en så behöver du logga in, annars kan du bli prenumerant här.
Dela artikeln:
Om artikelförfattaren

Kimmo Rumpunen

Kimmo Rumpunen är utbildad hortonom och arbetar som forskare vid Institutionen för växtförädling, Sveriges Lantbruksuniversitet, Balsgård. Kimmos forskning handlar om att undersöka förekomst och variation av bioaktiva ämnen i frukter och bär, särskilt polyfenoler, och faktorer som påverkar dessa. Kimmo ansvarar för den pågående växtförädlingen av svarta vinbär och havtorn som har som mål att utveckla friska, välsmakande och nyttiga sorter för både ekologisk och konventionell odling. Han har tagit fram flera sorter av både rabarber, rosenkvitten, havtorn och klematis. Kimmo driver också verksamheten vid ”Centrum för innovativa drycker” där företag kan få hjälp att utveckla olika typer av drycker från lokala råvaror.

Mer läsning: