- ANNONS -

För första gången ska forskare undersöka om det bara är fördelar för fåglar att bli matade av människor. Man ska också se om fåglarna tjänar mer på att bosätta sig i Luleå än i Malmö. Tesen är att fördelarna blir fler ju kallare klimatet är.

Projektet ska under fem år undersöka småfåglars hälsa, överlevnad och häckningsframgång. Siktet är främst inställt på talgoxe och blåmes. Hur påverkas de av luftföroreningar? Val av föda? Stress i form av buller och gatubelysning? Temperatur? Svaren ska öka förståelsen för hur exploatering och förtätning av städer påverkar småfåglarnas liv.

Projektet leds av evolutionärekologen Caroline Isaksson vid naturvetenskapliga fakulteten i Lund.

– Varje år ges enorma mängder mat till småfåglar, självklart i tron att det är av godo. Men är det alltid det? Vår hypotes är att fåglar tjänar mer på att flytta in till staden i kalla klimat än i milda.

Forskarna ska även utvärdera hur bra olika typer av fågelmat, exempelvis solrosfrön och jordnötter, är för talgoxar och blåmesar.

– Kanske finns det skräpmat även för fåglar. När vi är klara kan vi ge riktlinjer för hur och med vad vi ska mata dessa fåglar med för att de ska må så bra som möjligt, säger Caroline Isaksson.