Foto: Cory Doctorow/Wikimedia

Fastän flera olika arter av rabarber under lång tid har nyttjats som medicinalväxter med en dokumenterad användning under 4700 år, har den kulinariska utvecklingen av rabarber bara ägt rum de senaste 200 åren.

Matrabarberns (Rheum rhabarbarum) ursprung är inte ens fullt utrett, till vilket också namnförbistring bidragit. Nya undersökningar med DNA-metoder bekräftar att matrabarbern har inslag av medicinalrabarber i sin arvsmassa, men i brist på bra referensmaterial är det fortfarande osäkert hur och var matrabarbern blev till. Uppkomsten kan dock spåras till någon gång under 1700-talet då den förmodade hybriden mellan den europeiska munkrabarbern (R. rhaponticum) och asiatiska medicinalrabarber (eventuellt läkerabarber, R. officinale eller flikrabarber, R. palmatum) spontant uppstod. Matra…

Vill du läsa mer?

Skaffa en prenumeration för att låsa upp hela artikeln.

Bli prenumerant

Har du redan ett konto?

Trädgårdsodlaren och författaren Philipp Weiss menar att hasselnöten är framtidens supermat. Genom att odla fler hasselbuskar i Sverige kan vi få näringsrika nötter, minska importberoendet och skapa mer hållbara ekosystem.