Rädisor och rättikor – odlingsvärda sorter

Zlata är en rund gul sort från Polen. Foto: Impecta

Rädisor och rättikor finns i en mängd färger och forner och olika sorter varierar även i storlek och smak. Här presenterar Anna Åkerman sina favoritsorter. RUND RÖD Cherry Belle: En av de klassiska röda runda sorterna. Det är en bra och pålitlig sort som blir klar ca 25–27 dagar efter sådd. Gaudry 2: En av mina absoluta favoritsorter. Vacker att se på och god att äta. Den har en vackert rosaröd färg som skiftar mot vitt på spetsen. Den är mycket lättodlad och smaken är pepprig men ändå mild. Andra sorter som påminner om Gaudry 2 är Københavns Torve 2 eller Sparkler. Rapid Red: Liten rund rädisa som används mest i sallader. Den är robust och går inte så lätt i blom. Det är en snabbväxande sort med en utvecklingstid på 24–28 dagar. Rosso Gigante: Från Sardinien i Italien kommer en sort…

Vill du läsa mer?

Skaffa en prenumeration för att låsa upp hela artikeln.

Bli prenumerant

Har du redan ett konto?

Trädgårdsodlaren och författaren Philipp Weiss menar att hasselnöten är framtidens supermat. Genom att odla fler hasselbuskar i Sverige kan vi få näringsrika nötter, minska importberoendet och skapa mer hållbara ekosystem.