Bönor, och då inte minst kokbönor, spelar en stor och viktig roll i den italienska matkulturen och gastronomin. Och italienska bönsorter har sedan några år även nått våra svenska köksträdgårdar, tack vare att det idag finns fler italienska bönsorter på frömarknaden. Vi har tittat närmare på det stora bönlandet Italien. I Italien, liksom i övriga delar av Europa, har man odlat baljväxter såsom bondbönor, linser och kikärtor så länge man kan minnas, men med bönornas ankomst från Sydamerika ändrades mycket – inte minst matkulturen i medelhavsländerna. Bönorna gjorde sin ankomst i Europa år 1529 tack vare den spanske erövraren Franciso Pizarro González (1478–1541), som tog med sig bönor från norra Peru. Den spanske kungen Charles V var på den tiden Pizarros ”arbetsgivare”. Kungen stod mycke…

Vill du läsa mer?

Skaffa en prenumeration för att låsa upp hela artikeln.

Bli prenumerant

Har du redan ett konto?

Trädgårdsodlaren och författaren Philipp Weiss menar att hasselnöten är framtidens supermat. Genom att odla fler hasselbuskar i Sverige kan vi få näringsrika nötter, minska importberoendet och skapa mer hållbara ekosystem.